Linkuri accesibilitate

Israel: Coaliția de guvernare se prăbușește. Noi alegeri convocate pentru a patra oară în doar doi ani


Premierul israelian Benjamin Netanyahu, la putere din 2013

Israelul va ține al patrulea scrutin de alegeri parlamentare din ultimii doi ani după ce guvernul de uniune condus de premierul Benjamin Netanyahu nu a reușit să respecte termenul limită pentru adoptarea bugetui.

Parlamentul israelian (Knesset) s-a dizolvat automat pe 23 decembrie după ce nu a respectat termenul limită de la miezul nopții pentru a finaliza bugetul. Astfel, alegătorii vor merge din nou la urne în martie.

Premierul Netanyahu, care este judecat pentru corupție, și rivalul său Benny Gantz, s-au învinuit reciproc pentru prăbușirea guvernului.

După trei alegeri neconcludente, partidul Likud (de dreapta) condus de Netanyahu și Albastru și Alb (centru) condus Gantz au format un guvern de uniune în luna mai pentru a răspunde crizei economice și de sănătate fără precedent cauzată de pandemia de coronavirus.

Coaliția a fost disfuncțională de la început, afectată de neîncredere, rivalități personale și diferențe profunde care s-au intensificat cu timpul. Cauza imediată a prăbușirii guvernului a fost un acord de coaliție care prevedea că guvernul trebuie să treacă la un buget de doi ani pentru 2020 și 2021.

Cu toate acestea, au existat alte probleme controversate, în special procesul de corupție în curs împotriva Netanyahu.

Netanyahu, în fruntea guvernului din 2013, se va confrunta cu noi obstacole în calea rămânerii la putere după viitoarele alegeri, după ce trei foști aliați care împărtășesc politicile de centru-dreapta ale Likud au anunțat că îl vor contracandida.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG