Linkuri accesibilitate

Israelul ucide un alt lider Hezbollah. Incursiune „limitată” în Liban


Explozii în suburbiile sudice ale Beirutului. 7 octombrie 2024
Explozii în suburbiile sudice ale Beirutului. 7 octombrie 2024

Armata israeliană a declarat pe 8 octombrie că a ucis un alt comandant Hezbollah, la o zi după ce Israelul a marcat un an de la atacul Hamas, în urma căruia peste 1.200 de persoane au murit.

Este vorba despre Suhail Husseini, care era responsabil pentru supravegherea logisticii, bugetului și managementului grupului aliat cu Iranul, care a fost desemnat organizație teroristă de către Statele Unite, a fost ucis într-un atac țintit pe 7 octombrie, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) într-un comunicat.

„Husseini a jucat un rol crucial în transferurile de arme între Iran și Hezbollah”, se arată în declarație, care adaugă că el a fost responsabil de distribuirea de arme avansate membrilor grupului și de operațiuni împotriva Israelului.

Atacurile asupra Beirutului au continuat peste noapte. IDF a transmis că 100 de avioane israeliene au vizat aproximativ 120 de ținte în decurs de o oră.

La rândul său, Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului iar sirenele au sunat în nordul țării marți dimineață.

Hezbollah a lansat aproximativ 190 de rachete asupra Israelului, a transmis IDF. Luni seara, Hezbollah a transmis că a lansat un „baraj” de rachete asupra unei baze de informații militare de la periferia orașului Tel Aviv.

Incursiune în Liban

Armata israeliană a anunțat marți că o divizie de blindate a început operațiuni limitate și direcționate împotriva țintelor și infrastructurii Hezbollah. Anunțul vine după atacurile asupra Beirutului care au continuat în noaptea de luni spre marți și atacuri cu rachete asupra Israelului.

Armata israeliană a declarat luni că zonele din jurul mai multor orașe din nord-vestul Israelului, la granița cu Libanul, sunt închise publicului.

Mai mult, un purtător de cuvânt de limbă arabă al armatei israeliene a emis un avertisment urgent către civilii libanezi să evite să fie pe plajă sau pe bărci la sud de cursul râului Awali, în sudul Libanului.

Cel puțin 1.400 de libanezi, inclusiv civili, medici și luptători Hezbollah, au fost uciși și 1,2 milioane au fost alungați din casele lor, au anunțat oficialii libanezi.

Atacuri și în Gaza

Israelul și-a intensificat, de asemenea, bombardamentele din nordul Fâșiei Gaza și a cerut evacuarea din nordul teritoriului unde ar urma să aibă loc noi operațiuni militare.

Tancurile israeliene au avansat luni în Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Fâșia Gaza, după ce au încercuit-o, au declarat locuitorii.

„Suntem într-o nouă fază a războiului”, a declarat armata israeliană în pliante aruncate peste zonă care a avertizat: „aceste zone sunt considerate zone de luptă periculoase”.

La rândul lor, militanții palestinieni din Gaza au lansat luni un baraj de rachete în Israel. Hamas a fost desemnată organizație teroristă atât de Statele Unite, cât și de Uniunea Europeană.

Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că a identificat 34.344 de palestinieni uciși de atacurile israeliene în teritoriu, publicând o listă de nume, vârste, sex și numere de identificare care acoperă mai mult de 80% dintre palestinienii uciși în război până acum.

După atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat un atac militar asupra Fâșiei Gaza care a ucis aproape 42.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Aproximativ 90% din populația Gaza a fost strămutată și zone mari au fost distruse de bombardamentele israeliene.

Armata israeliană a declarat pe 7 octombrie 2024 că în ultimul an a bombardat peste 40.000 de ținte în Gaza, a găsit 4.700 de tuneluri și a distrus 1.000 de locuri de lansare a rachetelor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG