Linkuri accesibilitate

Israelul anunţă că va continua să lovească Libanul împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah


Israelul a declarat că intenţionează să efectueze mai multe lovituri în Liban împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah
Israelul a declarat că intenţionează să efectueze mai multe lovituri în Liban împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din mai multe zone să evacueze locurile, a informat agenţia de presă libaneză ANI, citată de AFP.

Israelul a declarat la luni seară că intenţionează să efectueze mai multe lovituri în Liban împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah pe care a vizat-o cu o seară înainte şi despre care spune că foloseşte depozitele clienţilor pentru a finanţa atacuri împotriva Israelului.

„Un atac aerian israelian a vizat cartierul Ouzai. Este prima dată când acest cartier este vizat de la începutul agresiunii israeliene împotriva Libanului", în octombrie 2023, a informat ANI.

De asemenea, agenţia libaneză a raportat lovituri asupra cartierului Haret Hreik şi în apropierea celui mai mare spital public din Liban, tot în suburbiile de sud ale capitalei.

Imaginile difuzate de AFPTV au arătat două dâre de fum ridicându-se din suburbiile de sud ale Beirutului, iar corespondenţi ai AFP au auzit două bubuituri puternice înaintea loviturilor.

Cel puţin 15 sucursale ale Al-Qard Al-Hasan au fost lovite duminică târziu în cartierele sudice ale Beirutului, în sudul Libanului şi în estul Văii Bekaa, unde Hezbollah are o prezenţă puternică.

Una dintre lovituri a aplatizat o clădire de nouă etaje din Beirut, cu o ramură în interior. Armata israeliană a emis avertismente de evacuare înaintea loviturilor şi nu au fost raportate victime.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a plecat luni spre Orientul Mijlociu pentru a face un nou efort în vederea obţinerii unei încetări a focului în Gaza, cu două săptămâni înainte de alegerile din SUA, considerând că uciderea de către Israel a liderului Hamas reprezintă o nouă oportunitate.

Aceasta va fi cea de-a 11-a călătorie în Orientul Mijlociu a celui mai înalt diplomat american de la izbucnirea războiului în urmă cu un an, Blinken avertizând la ultima sa vizită în Israel, în august, că aceasta ar putea fi „ultima şansă” pentru un plan de încetare a focului condus de SUA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG