Linkuri accesibilitate

Șase morți într-un atac aerian israelian asupra unui centru medical din Beirut. Șefului guvernului Hamas din Gaza, ucis

update

Exploziile produse în urma unui atac aerian israelian asupra Beirutului. 3 octombrie 2024.
Exploziile produse în urma unui atac aerian israelian asupra Beirutului. 3 octombrie 2024.

Ministerul libanez al Sănătății a anunțat că cel puțin șase persoane au fost ucise și șapte rănite într-un atac israelian asupra unui centru de sănătate din centrul Beirutului. Noile atacuri israeliene vin într-un moment în care regiunea așteaptă răspunsul Israelului la atacul iranian cu rachete.

Actualizare ora 12.00

Armata israeliană a anunțat moartea șefului guvernului Hamas din Gaza, Rawhi Mushtaha, transmite Reuters.

„Mushtaha a fost unul dintre cei mai importanți agenți ai Hamas și a avut un impact direct asupra deciziilor legate de desfășurarea forțelor Hamas”, a transmis armata.

Sameh al-Siraj, care deținea portofoliul de securitate al biroului politic al Hamas și al Comitetului Muncii, și Sami Oudeh, comandantul Mecanismului General de Securitate al Hamas, au fost de asemenea uciși alături de Mushtaha.

Potrivit IDF, cei trei membri ai Hamas au fost uciși într-un atac aerian în urmă cu aproximativ trei luni, dar organizația teroristă din Gaza s-a abținut de la a face un anunț pe această temă la acea vreme pentru a preveni pierderea moralului în rândul luptătorilor săi.

Departamentul de Stat al SUA, l-a plasat în categoria teroriștilor pe Rawhi Mushtaha și l-a descris ca pe un militant activ al Hamas cu rol important în fondarea brigăzilor al-Qassam. El a fost arestat în de Israel în 1988 pentru activități teroriste dar a fost eliberat în 2011, ca parte a schimbului de prizonieri în schimbul returnării soldatului israelian răpit, Gilad Shalit.

Știrea inițială

Ministerul libanez al Sănătății a anunțat că cel puțin șase persoane au fost ucise și șapte rănite într-un atac israelian asupra unui centru de sănătate din centrul Beirutului.

Centrul medical lovit de Israel aparține de Organizația Islamice de Sănătate legată de Hezbollah. Este a doua oară când centrul Beirutului este vizat de atacuri de când Israelul și-a început campania de bombardamente în urmă cu câteva săptămâni. Zona găzduiește parlamentul libanez și sediul regional al ONU.

Cartierul sudic Dahieh, unde liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a fost ucis săptămâna trecută, a fost, de asemenea, vizat în mod repetat. Armata israeliană a emis avertismente oamenilor din mai multe cartiere.

Atacurile aeriene israeliene au ucis mai mulți paramedici în Liban în ultimele două săptămâni, inclusiv în atacurile aeriene care au ucis 14 lucrători medicali de urgență în weekend. Luni, alți șase paramedici au fost uciși în vestul Bekaa, toți aparținând Organizației Islamice de Sănătate.

Aproape toți cei aproape jumătate de milion de locuitori din suburbiile sudice ale Beirutului au fugit de săptămâna trecută, pentru a scăpa de bombardamentele israeliene. Autoritățile libaneze spun că aproape 1 milion de persoane au fost strămutate de bombardamente în ultimele două săptămâni.

Un bloc de apartamente avariat de un atac israelian din Beirut, în dimineața zilei de 3 octombrie 2024.
Un bloc de apartamente avariat de un atac israelian din Beirut, în dimineața zilei de 3 octombrie 2024.

Nasrallah ar fi fost de acord cu armistițiul înainte de a fi asasinat

Ministrul libanez de externe a declarat că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, ar fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile cerută de SUA și Franța cu doar câteva zile înainte de a fi ucis de Israel într-un atac masiv asupra Beirutului.

„El [Nasrallah] a fost de acord, a fost de acord”, a spus Abdallah Bou Habib miercuri la CNN.

Libanul cere ajutor de 427 de milioane de dolari

Libanul cere sute de milioane de dolari în ajutor pentru a aborda criza internă a refugiaților declanșată de atacurile israeliene asupra țării.

Țara, cuprinsă de o criză economică din 2019, spune că are nevoie urgentă de 427 de milioane de dolari pentru eforturi de adăpost și ajutor susținute de ONU în următoarele trei luni.

Se estimează că 1 milion de persoane din Liban au fost strămutate în ultimele săptămâni, mii dintre ele adăpostindu-se în capitala Beirut, inclusiv în școli de la marginea suburbiilor sudice ale orașului.

Israelul analizează răspunsul pentru Iran

Cabinetul de război al Israelului cântărește răspunsul după ce Iranul a lansat cel mai mare atac asupra țării. Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU, a declarat pentru CNN că represaliile „vor fi în curând”.

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Herzi Halevi, a avertizat că Israelul are mijloacele de a „lovi orice țintă din Orientul Mijlociu”.

Președintele american Joe Biden a declarat că Israelul „are dreptul să răspundă. Ar trebui să fie un răspuns proporțional.”

Deși a spus că nu susține un atac israelian asupra siturilor nucleare iraniene, Biden a menționat că SUA vor discuta cu israelienii cum ar putea răspunde la atacul cu rachete al Iranului.

Antonio Guterres, apărat de colegii de la ONU

Raportorul special ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, Francesca Albanese, l-a apărat pe secretarul general ONU, António Guterres, după ce Israelul a anunțat miercuri că îi interzice intrarea în țară.

„Îmi exprim solidaritatea față de Secretarul General al ONU. (...) Nu am fi astăzi aici, dacă Israelul, în 76 de ani de istorie, ar fi fost tras la răspundere cel puțin o dată. Nici măcar o dată Israelul nu s-a confruntat cu consecințele greșelilor sale. Acum este timpul să acționăm pentru a restabili primatul dreptului internațional”, a spus oficialul ONU.

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, l-a declarat pe șeful ONU persona non grata și l-a acuzat de părtinire împotriva țării și de a fi un „secretar general anti-Israel care sprijină teroriștii”.

Peste 70 de persoane au murit miercuri în atacurile israeliene asupra Gaza

Peste 70 de persoane au fost ucise într-o serie de operațiuni terestre intense și atacuri aeriene ale armatei israeliene în sudul Fâșiei Gaza, au anunțat miercuri oficiali medicali palestinieni.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 51 de persoane au fost ucise și 82 rănite în operațiunea din Khan Younis, care a început miercuri dimineață. Documentele medicale de la spitalul european arată că șapte femei și 12 copii, în vârstă de 22 de luni, s-au numărat printre cei uciși.

Alte 23 de persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise în atacuri separate în Gaza, potrivit spitalelor locale.

Armata israeliană nu a comentat informațiile dar a acuzat anterior Hamas că se folosește de clădirile civile sau sanitare în scopuri militare, o tactică pe care organizația islamistă militantă neagă că o folosește.

Articol redactat cu informații oferite de AFP, Reuters și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG