Linkuri accesibilitate

Israelul a lovit în timpul nopții 75 de ținte Hezbollah din Liban


Fumul exploziilor din sudul Libanului, urmare a atacurilor aeriene israeliene. 26 septembrie 2024.
Fumul exploziilor din sudul Libanului, urmare a atacurilor aeriene israeliene. 26 septembrie 2024.

Armata israeliană a declarat joi că a lovit aproximativ 75 de ținte Hezbollah în Liban în timpul nopții, inclusiv depozite de muniție ale grupării armate libaneze, scrie Reuters.

„Peste noapte, armata israeliană a lovit aproximativ 75 de ținte teroriste” aparținând Hezbollah „în zona Bekaa și în sudul Libanului, inclusiv depozite de arme, lansatoare gata de tragere”, precum și militanți și alte infrastructuri, se arată într-un comunicat al armatei.

În cel mai recent atac, cel puțin 23 de cetățeni sirieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși de atacul israelian asupra unei clădiri cu trei etaje din orașul libanez Younine, a declarat primarul orașului, Ali Qusas, pentru Reuters. Libanul găzduiește aproximativ 1,5 milioane de sirieni care au fugit de războiul civil de acolo.

Noile atacuri israeliene au loc în contextul intensificării din ultimele zile a loviturilor israeliene asupra țintelor aparținând grupării Hezbollah. Miliția a răspuns cu lansări de rachete asupra Israelului.

Bombardamentele israeliene intense asupra Libanului au dus până acum la peste 600 de morți de la începutul escaladării, a transmis ministerul libanez al Sănătății.

Un grup de țări, inclusiv Statele Unite și țările UE, împreună cu națiuni arabe cheie, cer o încetare a focului timp de 21 de zile care să permită găsirea unei soluții diplomatice la conflictul dintre Israel și Hezbollah din Liban, precum și la războiul din Gaza, care durează de aproape un an.

Declarația comună a fost susținută de SUA, Germania, UE, Australia, Canada, Franța, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat joi că nu va exista o încetare a focului cu Hezbollah din Liban.

„Vom continua să luptăm împotriva organizației teroriste Hezbollah cu toate forțele noastre până la victorie și întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”, a declarat Katz într-o postare pe platforma de socializare X.

De asemenea, ministrul israelian de Finanțe, de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a respins propunerea de încetare a focului de 21 de zile în Liban și a cerut „zdrobirea” grupării armate libaneze Hezbollah.

De cealaltă parte, premierul libanez Najib Mikati a spus că o încetare a focului ar fi posibilă și că speră ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.

La rândul lui, șeful armatei israeliene a declarat că un atac terestru este posibil, stârnind temeri că conflictul ar putea declanșa un război mai larg în Orientul Mijlociu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG