Linkuri accesibilitate

Secretarul american al Apărării viziteză Israelul, Bahrain și Qatar. Negocierile pentru eliberarea ostaticilor ar putea fi reluate


Familiile ostaticilor din mâinile Hamas cer guvernului israelian să facă totul pentru eliberarea lor.
Familiile ostaticilor din mâinile Hamas cer guvernului israelian să facă totul pentru eliberarea lor.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a decolat din SUA, sâmbătă seara, pentru o vizită în Israel, Bahrain și Qatar, anunță Jerusalem Post.

Vizita vine în contextul reluării negocierilor pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, mediate de Qatar.

Și șeful Mossad-ului, David Barnea, s-a întâlnit cu premierul Qatarului, Mohammed Bin Abdul Rahman Al Thani, în Norvegia, pentru a discuta despre o eventuală reluare a negocierilor pentru eliberarea ostaticilor.

Presa israeliană susține că este prima dată când a avut loc o întâlnire între un înalt oficial israelian și un oficial din Qatar de la acordul de încetare a focului din noiembrie.

Surse apropiate oficialului israelian au declarat că la întâlnirea de la Oslo s-a discutat despre posibilitatea reluării negocierilor pentru ostatici. Presa americană a descris discuțiile dintre cei doi ca fiind „explorative” și că șeful Mossad și echipa lui ar putea, de asemenea, să se întâlnească și cu oficiali egipteni.

Revenirea la masa de discuții vine după ce familiile ostaticilor au crescut presiunea asupra guvernului israelien pentru eliberarea celor dragi din mâinile Hamas. Acordul anterior a eșuat, în urmă cu două săptămâni, după ce Hamas a refuzat să elibereze restul femeilor răpite.

Hamas a învinuit Israelul pentru încetarea acordului pe motiv că femeile pe care Israelul le-a cerut să le elibereze sunt soldați ai armatei israeliene(IDF).

Hamas ține în continuare peste 130 de ostatici, după ce mulți au fost eliberați ca parte a unui acord care a întrerupt luptele din Gaza pentru mai multe zile. Mai mulți ostatici au fost uciși în captivitate în ultima săptămână.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG