Linkuri accesibilitate

Un atac israelian ucide cel puțin 20 de palestinieni la Rafah. Noi negocieri de încetare a focului în Gaza


O casă lovită de atacurile aeriene israeliene asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza. 29 aprilie 2024.
O casă lovită de atacurile aeriene israeliene asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza. 29 aprilie 2024.

Loviturile israeliene asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 20 de palestinieni și au rănit mulți alții, potrivit medicilor palestinieni. În același timp, mediatorii din Egipt și Qatar discută din nou la Cairo un posibil armistițiu.

De asemenea, în orașul Gaza City, în nordul enclavei palestiniene, avioanele de război israeliene au lovit două case, ucigând cel puțin patru persoane au declarat oficiali din domeniul sănătății, transmite Reuters.

Atacurile au avut loc cu câteva ore înainte ca Egiptul să găzduiască lideri ai grupului islamist Hamas pentru a discuta perspectivele unui acord de încetare a focului cu Israelul.

Un atac asupra orașului Rafah, despre care Israelul spune că este ultimul bastion Hamas din Fâșia Gaza, a fost anunțat de autoritățile de la Tel Aviv de câteva săptămâni. Planul a îngrijorat țările occidentale și ONU din cauza unui nou posibil dezastru umanitar care ar urma, având în vedere sutele de mii de persoane strămutate în oraș.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis din nou, duminică, premierului israelian Beniamin Netanyahu, că Statele Unite se opun invaziei din motive umanitare, a anunțat Casa Albă.

Mai mult, Joe Biden a spus că progresul în furnizarea de ajutor umanitar în Gaza trebuie „susținut și îmbunătățit”.

Negocieri pentru un armistițiu

La Cairo începe o nouă rundă de discuții în care se caută o soluție pentru obținerea unei încetări a focului în Gaza.

Oficialii Hamas au declarat că o delegație condusă de Khalil Al-Hayya, șeful adjunct al grupului din Gaza, va discuta o propunere de încetare a focului înmânată de Hamas mediatorilor din Qatar și Egipt, precum și răspunsul Israelului. Mediatorii, susținuți de Statele Unite, și-au intensificat eforturile pentru a încheia un acord.

Tot luni, secretarul de stat american Antony Blinken începe luni cel de-al șaptelea turneu diplomatic în Orientul Apropiat de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

Vizita lui Antony Blinken vine pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă extindere a conflictului în Orientul Mijlociu.

De asemenea, Antony Blinken încearcă să obțină progrese în apropierea dintre Arabia Saudită și Israel care părea promițătoare înainte de atacul Hamas din 7 octombrie și izbucnirea războiului din Gaza.

Pe agenda diplomatului SUA se află și o întâlnire comună cu lideri ai Qatarului, Egiptului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Iordaniei pentru a discuta guvernarea Fâșiei Gaza după terminarea războiului dintre Israel și Hamas.

Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, este primit de ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Mohammed Al-Ghamdi.
Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, este primit de ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Mohammed Al-Ghamdi.

Blinken se va întâlni în Orientul Apropiat și cu reprezentanți ai organizațiilor umanitare pentru a primi informații despre progresele livrării de ajutoare în Gaza și apoi va discuta aceeași temă cu oficialii israelieni, la sfârșitul săptămânii.

„(Antony Blinken) va discuta despre recenta creștere a asistenței umanitare acordate Fâșiei Gaza și va sublinia importanța asigurării faptului că această creștere este susținută”, a transmis Departamentul de Stat al SUA, înainte de călătoria diplomatului SUA în Orientul Apropiat.

Călătoria lui Blinken pentru a verifica ajutorul umanitar vine la aproximativ o lună după ce președintele Joe Biden l-a avertizat pe premierul Beniamin Netanyahu că politica Washingtonului s-ar putea schimba dacă Israelul nu ia măsuri pentru a limita numărul de victime civile, pentru a permite mai multe ajutoare în Gaza și pentru a proteja lucrătorii umanitari.

Războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat de raidul fără precedent din 7 octombrie în sudul Israelului, în care militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit aproximativ 250 de ostatici. Israelul spune că militanții încă dețin aproximativ 100 de ostatici și rămășițele altor peste 30.

În replică la atacul Hamas, armata israeliană a atacat Gaza și a ucis peste 34.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, aproximativ două treimi dintre aceștia fiind copii și femei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG