Linkuri accesibilitate

Israel reimpune carantina, în timp ce pandemia atinge noi recorduri în lume


Israel este primul stat cu o economie dezvoltată care reinstituie măsura carantinei la nivel național în lupta cu pandemia de coronavirus care chiar duminică a făcut un nou record de îmbolnăviri la nivel global, scrie AFP.

Carantina din Israel va ține trei săptămâni, cu începere de vineri, și prevede ca oamenii să nu se poată departe mai mult de 500 de metri de domiciliu. Este prima economie dezvoltată a lumii care ia o decizie așa drastică în fața reapariției unui număr de cazuri în creștere.

„Știu că aceste măsuri vor avea un preț mare pentru toți", a dat asigurări premierul Benjamin Netanyahu.

Duminică, Organizația Mondială a raportat 307.930 de noi cazuri la nivel global, cel mai mare număr de la debutul pandemiei.

Marea Britanie, Franța, Austria și Republica Cehă au raportat creșteri importante care provoacă îngrijorări autorităților locale. Noi restricții vor intra de luni în vigoare în Anglia, printre care limitarea adunărilor publice la șase persoane.

Îngrijorare provoacă și redeschiderea școlilor chiar de luni, 14 septembrie, în state precum Italia, Grecia și România. Alte țări care au început noul an școlar mai rapid au înregistrat o creștere a numărului de cazuri.

Guvernele sunt nevoite să caute un balans între costurile unei carantine asupra economiei și nevoia de a ține sub control virusul. Multe state s-au confruntat și cu proteste împotriva măsurilor luate.

În Australia, poliția a arestat zeci de protestatari împotriva carantinei la un miting din Melbourne după ce mulțimea nu a respectat măsura de a rămâne în case.

Manifestări notabile au avut loc sâmbătă și Germania, Polonia, la care s-au remarcat activiștii împotriva vaccinului, promotorii de teorii ale conspirației sau susținători de extremă-dreapta.

Asemenea mitinguri au loc frecvent și în Statele Unite, cea mai puternic lovită țară de pandemie cu 6,5 milioane de infectări și 194.000 de decese.

La nivel global, coronavirus a infectat 29 de milioane de persoane, dintre care peste 921.000 au decedat.

XS
SM
MD
LG