Linkuri accesibilitate

Administrația Biden: un acord de eliberare a ostaticilor, în curând. 28 de prematuri evacuați din Gaza


Un medic palestinian are grijă de bebeluși prematuri, evacuați din spitalul Al Shifa din orașul Gaza, înainte de transferul lor de la un spital din Rafah.
Un medic palestinian are grijă de bebeluși prematuri, evacuați din spitalul Al Shifa din orașul Gaza, înainte de transferul lor de la un spital din Rafah.

Armata israeliană (IDF) a publicat imagini despre un presupus „tunel al terorii” sub spitalul al-Shifa din Gaza. IDF afirmă că spitalul e folosit ca acoperire pentru activități teroriste de Hamas, care neagă acuzațiile. Între timp, 28 de copii prematuri din Gaza au ajuns la spitale din Egipt.

Ziua 45 de război | Principalele evenimente

  • 12 persoane au fost ucise după ce tancurile israeliene au atacat luni spitalul indonezian din nordul Fâșiei Gaza.
  • 28 dintre copiii prematuri evacuați din Spitalul al-Shifa au ajuns ieri în Egipt prin punctul de trecere Rafah.
  • Armata israeliană a publicat imagini despre care pretinde că arată un „tunel al terorii” sub spitalul al-Shifa, pe care l-a atacat zilele trecute. Hamas a respins acuzațiile.
  • Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, cere „pauze umanitare imediate” în războiul dintre Israel și Hamas.

Administrația Biden spune că crede că un acord de eliberare a ostaticilor va apărea în curând

Președintele SUA, Joe Biden, crede că un acord care va asigura eliberarea ostaticilor reținuți de Hamas este posibil să fie încheiat în curând.

Administrația lui Joe Biden face „tot ce ne stă în putință” pentru a ajunge la un acord de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, le-a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al consiliului național de securitate, reporterilor de la Casa Albă.

El a spus că președintele speră că s-ar putea ajunge la un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor, „inclusiv copiii mici și, desigur, americanii” captivi, a spus el. „Încă lucrăm din oră în oră, credem că suntem mai aproape decât am fost vreodată. Deci suntem plini de speranță. Dar mai este de lucru. Și nu se face nimic până nu se termină totul. Deci vom continua să lucrăm la asta.

Focuri de artilerie israelian asupra spitalului indonezian din Gaza


12 persoane au fost ucise după ce focul tancurilor israeliene a lovit luni spitalul indonezian din nordul Fâșiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătății, controlat de Hamas, transmite CNN.

Jurnalistul palestinian Anas al-Sharif, care se află în interiorul spitalului, a declarat pentru CNN că tancurile israeliene se aflau în afara porților principale ale spitalului, precum și în alte locații din apropierea spitalului.

Ce a rămas după atacurile asupra spitalului indonezian din Gaza după atacurile de luni.
Ce a rămas după atacurile asupra spitalului indonezian din Gaza după atacurile de luni.


„Suntem sub foc în spitalul indonezian și suntem prinși înăuntru”, a spus el.

Armata israeliană nu a oferit detalii despre locații specifice în actualizarea operațiunilor terestre din Gaza luni dimineață, dar a spus că avioanele de război au ucis trei comandanți de companii Hamas într-o singură lovitură.

28 de copii prematuri au trecut granița în Egipt din Gaza

28 dintre copiii prematuri evacuați din Spitalul al-Shifa au ajuns ieri în Egipt prin punctul de trecere Rafah, transmite BBC.

Dr. Mohamed Salama, șeful unității de neonatologie din spitalul al-Ahli Emirates din Rafah, unde au fost evacuați bebelușii de la Al-Shifa, a spus la BBC că nu știe exact unde vor merge bebelușii ajunși în Egipt.

Medicul mai spune că trei bebeluși au rămas în Gaza, unul pentru că e încă neidentificat și doi pentru că părinții lor au refuzat să permită transferul lor.

Zeci de medici egipteni cu incubatoare au așteptat copii prematuri evacuați în Egipt din Fâșia Gaza.
Zeci de medici egipteni cu incubatoare au așteptat copii prematuri evacuați în Egipt din Fâșia Gaza.

Șeful politicii externe a UE cere din nou „pauze umanitare imediate”

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-a întâlnit cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei pentru a discuta despre situația din Gaza și pentru a cere „pauze umanitare imediate”.

Borrell a declarat că „procesul politic față de două state trebuie restabilit”, adăugând că „rolul regelui este crucial”.

Regele Iordaniei Abdullah al II-lea se întâlnește la Amman cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.
Regele Iordaniei Abdullah al II-lea se întâlnește la Amman cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

De asemenea, aflat la Doha, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind pauzele umanitare din Gaza trebuie pusă în aplicare.

Casa Albă investighează explozia de la școala ONU

Washingtonul a confirmat că adună informații despre loviturile asupra unei școli conduse de Națiunile Unite, care a fost folosită ca adăpost civil în Gaza, a confirmat consilierul adjunct pentru securitate națională, transmite CNN.

Numărul exact al deceselor nu este cunoscut, dar videoclipul de la școala din Jabalia arată cadavre însângerate în mai multe camere pe două etaje ale clădirii cu două etaje. Multe femei și copii au fost printre morți.


31 de nou-născuți au fost evacuați din spitalul Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza, alături de șase lucrători din domeniul sănătății și 10 membri ai familiilor personalului, a confirmat duminică directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Copiii sunt acum îngrijiți în maternitatea Al-Helal Al-Emirati din Rafah.

Israelul „extinde” operațiunea din Gaza

Armata israeliană a declarat că își „extinde” operațiunea în Fâșia Gaza, relatează AFP.

Israelul i-a avertizat pe locuitorii celei mai mari tabere de refugiați din Gaza, Jabalia, și ai unei tabere de coastă din apropiere să evacueze.

Un oficial Hamas din domeniul sănătății a declarat că peste 80 de persoane au fost ucise sâmbătă în două atacuri asupra Jabalia, inclusiv asupra unei școli ONU care adăpostea persoane strămutate.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare verificate de AFP au arătat corpuri acoperite de sânge și praf pe podeaua unei clădiri, unde saltelele au fost prinse sub mesele școlii.

Palestinienii caută victime la locul loviturilor israeliene asupra caselor din tabăra de refugiați Jabalia.
Palestinienii caută victime la locul loviturilor israeliene asupra caselor din tabăra de refugiați Jabalia.

Washingtonul a avertizat Israelul că e responsabil pentru locuitorii strămutați din Gaza. Casa Albă a cerut Israelului să nu înceapă operațiuni ofensive în sudul Fâșiei Gaza până când nu se cunoaște situația sutelor de mii de refugiați care au fugit din nordul nu va sutele de mii de civili care au fugit spre sud.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, spune că Israelul a suferit o „înfrângere” în războiul său împotriva Hamas susținut de Iran.

Într-un discurs ținut la centrul forțelor aerospațiale ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din capitala Teheran, citat de AFP, Khamenei a declarat că a avansa și a intra în spitale sau în casele oamenilor nu este o victorie.

Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri urgente pentru a opri „dezastrul umanitar” care se desfășoară în Gaza, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi diplomaților din țările arabe și majoritar musulmane.

Miniștrii arabi și musulmani au cerut luni o încetare imediată a focului în Gaza.

O delegație de miniștri de externe ai Autorității Palestiniene, Indoneziei, Egiptului, Arabiei Saudite și Iordaniei se află la Beijing în această săptămână pentru discuții care vizează o „dezescaladare” a actualului conflict palestiniano-israelian.

Aproape 885.000 de palestinieni adăpostiți în 154 de adăposturi ONU din Gaza

Aproape 884.000 de persoane strămutate intern se adăpostesc în 154 de clădiri UNRWA (Agenția ONU pentru refugiați palestinieni), a anunțat duminică agenția.

Potrivit ONU, situația securității alimentare este „catastrofală, iar stocurile Programului Alimentar Mondial din Gaza se epuizează”.

În total, 1,7 milioane de palestinieni au fost strămutați în ultimele șase săptămâni. Doar nouă din cele 22 de centre de sănătate ale UNRWA sunt operaționale, a declarat duminică ONU.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus duminică premierului israelian Benjamin Netanyahu că au existat „prea multe pierderi civile” în războiul Israelului împotriva Hamas.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, cere Israelului să protejeze civilii din Gaza și să oprească violențele din Cisiordania.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, cere Israelului să protejeze civilii din Gaza și să oprească violențele din Cisiordania.

Potrivit președinției franceze, Emmanuel Macron i-a transmis lui Beniamin Netanyahu „necesitatea absolută de a distinge teroriștii de populație” și „importanța obținerii unui armistițiu umanitar imediat care să ducă la o încetare a focului”, relatează Agenția France-Presse.

Marcon a condamnat și violența împotriva civililor palestinieni din Cisiordania.

Trupele și coloniștii israelieni au ucis peste 200 de palestinieni în Cisiordania de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din Ramallah.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG