Linkuri accesibilitate

Afganistan | Cronologia unui stat condus cu arma. De la eșecul sovieticilor, la cel al americanilor


Afganistan este una dintre cele mai periculoase țări de pe Glob, unde prezența soldaților sau a talibanilor înarmați pe străzi nu surprinde pe nimeni.
Afganistan este una dintre cele mai periculoase țări de pe Glob, unde prezența soldaților sau a talibanilor înarmați pe străzi nu surprinde pe nimeni.

Din 1973, de la căderea monarhiei, Țara afganilor sau Afganistanul trăiește una dintre cele mai profunde crize din istoria contemporană. A cunoscut comunismul, regimul taliban și o încercare de capitalism, a fost măcinată de războaie interne și a dus lupte cot-la-cot cu marile puteri ale lumii.

Europa Liberă prezintă principalele momente din istoria țării care a ținut aprins unul dintre cele mai longvive conflicte contemporane.

Aprilie 1978: Guvernul centrist al Afganistanului, învestit în 1973 - după căderea monarhiei, este răsturnat de miliții marxiste. Noul guvern, care nu este susținut de populație, are relații bune cu Uniunea Sovietică.

24 decembrie 1979: Tancurile sovietice intră în Afganistan, sub pretextul de a stabiliza țara în urma unei lovituri de stat marxiste. Începe războiul ruso-afgan. Invazia sovietică provoacă insurgența luptătorilor islamici mujahedini care, cu susținere internațională și fonduri americane, duc un război de gherilă împotriva sovieticilor.

1982: Cel puțin 4 milioane de afgani părăsesc țara, refugiindu-se în Pakistan și Iran. Gherilele afgane mențin controlul asupra zonelor rurale, în timp ce sovieticii controlează orașele.

Septembrie 1988: Susținătorii care s-au alăturat luptătorilor mujahedini formează gruparea al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden. Aceștia jură să lupte împotriva oricui se opune viziunii lor despre o națiune islamică și sovieticilor.

Afghanistan -- Osama Bin Laden și Ayman al-Zawahiri, în 2011
Afghanistan -- Osama Bin Laden și Ayman al-Zawahiri, în 2011

Februarie 1989: Mujahedinii câștigă luptele împotriva sovieticilor, care se retrag din Afganistan. Aceștia instaurează un guvern de tranziție.

1992: Mujahedinii și alte facțiuni militare, cu susținerea unor trădători din zona guvernamentală, atacă Kabulul.

1994: În provincia Kandahar, se formează un grup de luptători ultraconservatori supranumiți „studenții”, adică talibanii, cu scopul de a menține ordinea publică. Majoritatea membrilor erau studenți la școli islamice. Aceștia îi înving pe mulți lideri locali din sudul țării.

Luptători afgani patrulează pe o stradă din Herat, pe 14 august 2021.
Luptători afgani patrulează pe o stradă din Herat, pe 14 august 2021.

1994-1996: Încep confruntările între diversele facțiuni din țară. Talibanii promit pace. Afganii, obosiți de conflict, îi susțin.

1996: Talibanii ies învingători după ce cuceresc capitala Kabul. Instaurează un set de legi severe, care privează femeile de acces la educație și pedepsesc furtul prin amputarea mâinii de la încheietură. Liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, intră învingător în Afganistan și mută acolo sediul organizației.

1998: Peste 90% din țară se află sub controlul talibanilor.

11 septembrie 2001: Grupul islamic al-Qaeda atacă Turnurile Gemene din New York și Pentagonul din Washington. O parte din teroriștii care au executat atacurile din 11 septembrie fuseseră antrenați în Afganistan. Americanii pornesc o campanie intensă împotriva terorismului.

Prăbușirea World Trade Center din New York, 11 septembrie 2001.
Prăbușirea World Trade Center din New York, 11 septembrie 2001.

12 septembrie 2001: Pentru prima dată în istorie, NATO invocă articolul V, conform căruia un atac asupra unui aliat este perceput drept un atac asupra întregii alianțe.

21 septembrie 2001: Talibanii refuză să îl predea pe Osama bin Laden americanilor.

26 septembrie 2001: Campania americană din Afganistan începe cu infiltrarea secretă a unei echipe CIA. Spionii inițiază o operațiune pentru a înlătura regimul taliban

7 octombrie 2001: Începe bombardarea aeriană, coordonată de forțele afgane cu ajutorul armatelor din SUA și Marea Britanie.

13 noiembrie 2001: Trupele NATO intră în Kabul, după lupte intense cu talibanii, care se retrag în Kandahar.

7 decembrie 2001: Talibanii abandonează Kandaharul.

Trupe talibane în Kandahar
Trupe talibane în Kandahar

22 decembrie 2001: Hamid Karzai este ales președinte al Afganistanului. Acesta are are trei mandate, până în 2014.

2002-2008: Armata americană distruge forțele talibane și reconstruiește instituțiile statului afgan. Congresul american trimite în jur de 40 de miliarde de dolari către Afganistan - majoritatea banilor se duce către antrenarea și echiparea forțelor afgane.

2003: Trupele americane pătrund în Irak și declanșează un război paralel.

2005: Talibanii luptă din nou pentru putere. Strategia preferată de aceștia sunt atacurile suicidale și bombele improvizate. Unul dintre atacuri ucide cel puțin 70 de oameni în noiembrie 2007

Atac cu bombă în Kabul, Afganistan, decembrie 2020.
Atac cu bombă în Kabul, Afganistan, decembrie 2020.

Decembrie 2005: Primele alegeri parlamentare după mai mult de 30 de ani. În decembrie, se reunește pentru prima dată parlamentul.

2009: Președintele american Barack Obama decide să mărească prezența armată în Afganistan, pentru a proteja populația de talibani.

Aprilie 2010: Președintele Hamid Karzai amenință comunitatea internațională că se va alătura talibanilor dacă nu se opresc din a interveni în Afganistan.

2 mai 2011: Forțele americane îl asasinează pe Osama bin Laden în Pakistan.

Misiunea Statelor Unite împotriva lui Osama bin Laden.
Misiunea Statelor Unite împotriva lui Osama bin Laden.

22 iunie 2011: Președintele Obama anunță retragerea graduală din Afganistan. În prima etapă, instituțiile naționale preiau controlul asupra securității. Mișcarea este ulterior considerată un eșec.

Ianuarie 2012: Apar videoclipuri în care un grup de soldați americani urinează pe trupurile neînsuflețite ale unor afgani. Oficialii americani își cer scuze. Încep confruntări între soldații afgani și trupele NATO.

Septembrie 2014: Ashraf Ghani devine președintele Afganistanului.

28 decembrie 2014: Sfârșitul misiunilor americane și NATO.

Iulie 2018: Americanii și talibanii încep negocierile, fără a implica guvernul afgan sau aliații NATO.

Membrii delegației talibane la sesiunea de deschidere a negocierilor de pace - Doha, 2020.
Membrii delegației talibane la sesiunea de deschidere a negocierilor de pace - Doha, 2020.

Februarie 2020: Negocieri la Doha între SUA și talibani, care semnează Acordul de la Doha. Talibanii se declară învingători împotriva NATO.

14 aprilie 2021: Președintele Joe Biden anunță retragerea trupelor americane și sfârșitul războiului înainte de comemorarea a aniversarea de 20 de ani de la a atacurilor de la 11 septembrie

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG