Linkuri accesibilitate

Paris 1957 - Vilnius 2023. Scurtă istorie în imagini a relației Uniunea Sovietică/Rusia – NATO la summiturile alianței

Rusia e, în iulie 2023, „cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică”. În urmă cu doi ani era „o amenințare”, în urmă cu 21 de ani un „partener egal”. Toate descrierile provin din declarații finale ale summituri-lor NATO.

La Praga a primit România invitația, la Londra a fost marcat sfârșitul Războiului Rece, transformarea Rusiei din partener în amenințare a fost confirmată la Madrid. Summiturile NATO, cunoscute după numele orașului în care au avut loc notează în declarațiile lor finale momente al istoriei. Istoria relației Rusiei cu Occidentul.

De la „pericol” la „partener egal”, la „amenințare”

Istoria Uniunii Sovietice (apoi a Rusiei) a fost mereu legată de istoria Alianței Nord Atlantice.

La primul summit NATO, în 1957, la Paris, cei 15 aliați de la acea vreme notau în declarația finală că „scopul blocului sovietic este să slăbească și să perturbe lumea liberă”.

În mai 1989, cei 16 membri NATO (Spania se alăturase blocului în 1982) salutau schimbările importante care aveau loc în Uniunea Sovietică, iar în decembrie, tot la Bruxelles, declarația finală a celui de-al doilea summit NATO al anului 1989 menționa schimbările politice accelerate din Europa Centrală și de Est, profunda transformare a continentului, reformele din Uniunea Sovietică.

Imediat, în 1990, la Londra, NATO a conturat propuneri pentru dezvoltarea relaţiilor cu ţările din Europa Centrală şi de Est. Un an mai târziu, la Roma, în premieră, prezenta detalii despre așa-numitul Concept Strategic al Alianței.

În 1997, la Madrid, Cehia, Polonia și Ungaria au fost invitate să adere la NATO și au devenit membre ale Alianței doi ani mai târziu.

România a primit invitația de începere a negocierilor de aderare la Praga, în noiembrie 2002, iar primul summit la care a participat în calitate de membru NATO a fost Istanbul – 8 mai 2014.

Tot în 2002, cu câteva luni înainte de invitarea României, Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei și Sloveniei, în mai 2002, la Roma, aliații NATO și Federația Rusă au creat Consiliul NATO-Rusia, pentru a lucra „ca parteneri egali în domeniile de interes comun.”

21 de ani mai târziu, la Vilnius, în 2023, aliații NATO și Ucraina au înființat Consiulul NATO – Ucraina, pentru a promova „ca parteneri egali dialogul politic, implicarea, cooperarea și aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei de aderare la NATO. Rusia nu mai este partener egal, este cea mai mare amenințare.

Un rol important în discuțiile despre ce a însemnat Roma 2002 și ce va însemna Vilnius 2023 pentru relația NATO - Rusia o are un alt summit – București 2008. Este summitul la care Ucraina a primit promisiunea aderării, nu și o invitație, nu și un calendar. Vladimir Putin a participat și atunci și a spus că Rusia e amenințată de extinderea NATO. La fel ca acum, președintele de la acea vreme al Ucrainei, Viktor Iușcenko, amintea că Ucraina e un stat suveran și independent, care are dreptul să aleagă cum își va proteja securitatea teritoriului.


16x9 Image

Carmen Valică

A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG