Linkuri accesibilitate

Italia | Accesul în spațiile publice închise, condiționat de certificatul verde. Ce spun românii din Peninsulă


Locuitorii din Italia vor fi nevoiți să prezinte certificatul verde pentru a putea avea acces la anumite activități din spațiul public.
Locuitorii din Italia vor fi nevoiți să prezinte certificatul verde pentru a putea avea acces la anumite activități din spațiul public.

Italia va restricționa accesul la anumite activități în spații publice în baza Certificatului Verde. Vaccinarea completă va fi necesară pentru a merge la restaurant și în spațiile aglomerate cum sunt stadioanele, teatrele, cinematografele, sălile de sport și muzeele.

Momentan, certificatul se acordă în baza efectuării unei singure doze de vaccin, a recuperării în urma contactării virusului Covid-19 sau în urma testării negative cu 48 de ore înainte. Restricțiile vor intra în vigoare din 6 august.

Guvernul premierului Mario Draghi a luat joi decizia de a introduce restricțiile iar acest lucru reprezintă un apel la vaccinarea populației în contextul în care Italia se confruntă cu o creștere a cazurilor de Covid-19. Ministrul afacerilor regionale, Mariastella Gelmini, este de părere că numărul persoanelor vaccinate va crește ca urmare a introducerii acestor restricții.

Poziția lui Draghi are în vedere și recuperarea economică a Italiei care, după spusele acestuia, a fost mai rapidă decât a altor state din vestul Europei. Peste 60% din italieni au fost vaccinați până acum cu prima doză de vaccin și aproape 50% au primit ambele doze.

Cei care vor dori să mănânce sau să consume băuturi la terasă, în aer liber, sau la bar vor putea continua să facă acest lucru fără Certificatul Verde.

Franța a luat o decizie similară mai devreme luna aceasta, care a cauzat o reacție aspră a publicului nemulțumit de abordarea prea restrictivă a guvernului.

Românii din Italia „cred că este un lucru foarte bun” după cum a spus un reprezentant al organizației comunitare „Români în Italia Community”. După cum a spus membrul comunității care a preferat să rămână anonim, românii cu care a avut el interacțiuni „se gândesc și la cei din jurul lor, vor să îi protejeze”.

El a mai explicat și că în comunitate sunt foarte mulți care „se sperie” de acest tip de decizii din cauza știrilor false care circulă și pe care le accesează. Astfel de știri promovează des informații eronate despre vaccin cauzând neîncredere în rândul oamenilor.

Printre postările de pe rețelele de socializare ale comunității de români din Italia s-au numărat și reacții critice care văd măsura drept restrictivă, invocând „libertatea la mișcare”, care ar fi îngrădită de astfel de restricții.

Membrul comunității cu care am vorbit a estimat că 60-70% dintre românii din Italia sunt vaccinați. „Cei care au vrut s-au vaccinat repede”, mai adaugă el. Un alt membru al comunității care a preferat, de asemenea, să rămână anonim – M, a spus că s-a vaccinat „pentru a putea pleca în România”.

Certificat de vaccinare al unui membru din comunitatea românilor din Italia
Certificat de vaccinare al unui membru din comunitatea românilor din Italia

Varianta Delta în Europa

Varianta Delta se răspândește tot mai rapid în Europa în ultimele săptămâni și provoacă probleme pentru campaniile de vaccinare ale statelor europene. În acest context au fost introduse și restricțile din Italia.

Certificatul Verde este esențial dacă vrem să ținem afacerile deschise,” a spus Draghi. „Fără vaccinare totul va trebui să se închidă din nou”, a mai adăugat premierul. El a mai explicat și că proprietarii de cafenele și restaurante vor trebui să verifice Certificatele clienților. Proprietarii care nu se supun restricțiilor vor putea fi amendați cu sume care variază între 400 și 1000 de Euro, iar dacă repetă abuzul de mai mult de trei ori riscă să le fie închisă afacerea între 1-10 zile.

O altă schimbare va presupune modificarea sistemului de restricții regionale care se va concentra de acum mai mult asupra numărului de pacienți spitalizați decât asupra numărului de cazuri în fiecare regiune.

Roberto Speranza, Ministrul Sănătății, a spus că prioritatea lui este ținerea deschisă a școlilor făcând apel și la profesorii nevaccinați să o facă cât mai curând.

Italia se află în continuare în stare de urgență iar aceasta a fost prelungită până în decembrie.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG