Linkuri accesibilitate

Certificatul verde e obligatoriu pentru toți lucrătorii din Italia. Amenințări cu greva


Liderul partidului de extremă dreaptă Forza Nuova, Giuliano Castellino (centru), în timpul ciocnirilor cu forțele de ordine în urma unui protest împotriva certificatului verde. Fotografie realizată la data de 9 octombrie 2021.
Liderul partidului de extremă dreaptă Forza Nuova, Giuliano Castellino (centru), în timpul ciocnirilor cu forțele de ordine în urma unui protest împotriva certificatului verde. Fotografie realizată la data de 9 octombrie 2021.

Italia le cere tuturor angajaților să prezinte certificatul verde la locul de muncă începând de vineri, 15 octombrie 2021. Măsura ar putea stârni un val de proteste din partea celor nevaccinați, care vor trebui să se testeze frecvent, pe banii lor.

Legea introdusă de guvernul italian prevede prezentarea certificatului verde la locul de muncă pentru atestarea vaccinării sau a unui test negativ nu mai vechi de 48 de ore. Orice lucrător care nu prezintă un certificat verde riscă să fie suspendat de la locul de muncă fără plată și poate fi amendat cu până la 1.500 de euro.

Deși aproximativ 81% din italieni de peste 12 ani sunt vaccinați cu cel puțin o doză, peste 3 milioane de lucrători rămân în continuare nevaccinați. Mulți dintre aceștia lucrează în sectoare strategice și servicii publice, precum în porturi, transport rutier, asistență medicală sau în cadrul forțelor de ordine.

Grevele sunt așteptate în locurile de muncă cu o rată de vaccinare mai scăzută față de media națională. La portul din Trieste, aproximativ 40% din cei 950 de angajați sunt nevaccinați sau nu dispun de certificatul verde care să ateste testarea recentă.

Muncitorii au amenințat că vor opri activitatea portului și i-au chemat pe angajații portuari din alte orașe să li se alăture. Alessandro Volk, membru al consiliului de coordonare a lucrătorilor portuari din Trieste, a declarat că angajații portului sunt pregătiți să organizeze greva, dar că rămân deschiși dialogului pentru a soluționa criza iscată de introducerea certificatului verde.

„Dacă am putea lua act de un dialog și am ajunge la o înțelegere, nu ar avea sens să blocăm portul. De exemplu, dacă Guvernul ar propune o prelungire (a introducerii certificatului, n.r.) până la 30 octombrie, ar fi o mișcare inteligentă și ne-ar garanta ceva timp să găsim o soluție”, a sugerat acesta.

Joi, 14 octombrie, organismul independent de supraveghere a acțiunilor industriale a calificat greva anunțată în port drept ilegală. Ca răspuns, comitetul lucrătorilor portuari a transmis că Italia a devenit „o dictatură”.

„Este timpul să oprim economia”, a declarat purtătorul de cuvânt al lucrătorilor portuari, Stefano Puzzer. „Mulți vor rămâne fără salariu, doar pentru că și-au exercitat libera alegere de a nu își face vaccinul”, a continuat acesta.

Un alt domeniu ce ar putea fi afectat de grevele muncitorilor este cel al transportului rutier.

În jur de o treime din numărul total de șoferi de tir italieni și aproape 80% din șoferii de tir străini aflați în tranzit în Italia sunt nevaccinați, potrivit asociației de transport Confetra. Acest lucru ar putea împiedica importul de materii prime necesare industriei de construcții și celei manufacturiere din țară. Paolo Uggè, președintele național al federației de afaceri Conftrasporto-Confcommercio, a spus că există riscul ca Italia să intre într-un stadiu de „paralizie”.

Un client arată certificatul verde de pe telefonul mobil, într-un bar din centrul Romei, pe 6 august 2021. Italia le cere oamenilor să prezinte certificatul verde înainte de intrarea în cinematografe, muzee, restaurante sau în centrele sportive interioare.
Un client arată certificatul verde de pe telefonul mobil, într-un bar din centrul Romei, pe 6 august 2021. Italia le cere oamenilor să prezinte certificatul verde înainte de intrarea în cinematografe, muzee, restaurante sau în centrele sportive interioare.

Alt sector afectat de noul certificat verde este cel al serviciilor publice. În Milano, un sfert din numărul de lucrători la servicii de salubritate sunt așteptați să nu se prezinte la locul de muncă.

În agricultură, mare parte dintre lucrători sunt nevaccinați. Acest lucru ar pune în pericol recolta de vin și legume din iarna, a avertizat un reprezentant al fermierilor .

Testele săptămânale Covid nu par să fie o opțiune pentru mulți dintre muncitorii cu un venit scăzut. Trei teste Covid – numărul necesar de teste săptămânale pentru a putea merge la munca – costă 180 de euro. Guvernul lui Mario Draghi refuză să acopere costurile pentru aceste teste și consideră mișcarea drept un stimul pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze.

Măsura adoptată de Italia este una dintre cele mai stricte de la nivelul Uniunii Europene.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG