Linkuri accesibilitate

Italia prelungește starea de urgență până pe 15 octombrie


Parlamentul italian a votat miercuri prelungirea stării de urgenţă până pe 15 octombrie pentru a-i da guvernului o mai mare libertate de mișcare în luarea de decizii menite a combate pandemia de coronavirus.

Italia a fost prima țară europeană lovită de criza de coronavirus iar carantina de peste două luni a dat o lovitură puternică economiei.

Actuala stare de urgenţă expiră pe 31 iulie şi guvernul se va reuni, cel mai probabil, în cursul zilei, pentru a o prelungi oficial până la 15 octombrie.

Senatul italian a votat primul, marţi seară, autorizarea prelungirii stării de urgenţă, iar apoi deputaţii au dat şi ei undă verde acestei decizii miercuri, cu 286 la 211 și cinci abțineri, miercuri, în jurul prânzului.

„Din nefericire, pandemia nu s-a terminat complet astăzi, chiar dacă efectele ei sunt mai controlate şi limitate din punct de vedere geografic", a declarat şeful guvernului, Giuseppe Conte, în faţa deputaţilor, dând asigurări că extinderea stării de urgență nu va însemna carantină.

Prelungirea stării de urgenţă este deci „o alegere inevitabilă, chiar obligatorie, bazată pe reflecţii pur tehnice", a adăugat Conte, respingând acuzaţiile de „liberticid" aduse de opoziţia de dreapta.

Peste 35.000 de persoane au muri în Italia din cauza coronavirusului și au fost înregistrate peste 246.000 de cazuri de contaminare.

XS
SM
MD
LG