Linkuri accesibilitate

Iulian Bulai, amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru postarea cu Fecioara Maria - mamă surogat


România - Deputatul USR PLUS Iulian Bulai

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe deputatul USR PLUS Iulian Bulai cu 5.000 de lei pentru postarea făcută pe pagina sa de Facebook în urmă cu peste un an cu privire la Fecioara Maria care ar fi fost o mamă surogat iar Isus născut fără ca părinții săi să fi fost căsătoriți, doar logodiți.

CNCD a considerat că postarea, făcută chiar în ziua de Crăciun, a fost ofensatoare la adresa creștinilor, iar Bulai spune că nu a intenționat să insulte pe nimeni, el însuși fiind un individ credincios.

„Sunt un creștin catolic practicant, iar viața mea a fost și este puternic influențată de valorile credinței mele. Intențiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva”, spune Bulai într-o replică dată joi la decizia CNCD pe care spune că nu a văzut-o încă.

El admite că e posibil ca formularea sa să nu fi fost cea mai inspirată și amintește că și-a cerut imediat scuze, inclusiv pentru „interpretările distorsionate la care ar fi putut da naștere” și că și acum continuă să-i pară rău.

„În același timp, însă, nu cred că există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună și diferit credințele noastre. Și să-i iertăm pe cei care greșesc fără voie”, mai spune deputatul.

Colegiul a decis sancționarea sa cu 5.000 de lei, cu 5 voturi pentru și unul împotrivă, care voia de fapt o amendă dublă, și cu o opinie concurentă care cerea tot sancționarea sa cu 10.000 de lei.

„Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credința creștin – ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparații cu ”mamă surogat”, ”Mama Adolescentă”, ”fără ca părinții lui să fi făcut dragoste.”, dintr-o familie foarte ciudată” , ”tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit” duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credința creștinilor, reprezentând miracolul nașterii Mântuitorului”. Textul aduce atingere demnității umane a creștinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertății de exprimare”, s-a consemnat în condica de ședință a CNCD intrată în posesia Europei Libere.

Postarea lui Bulai nu era, însă, despre simbolurile și valorile creștine și nici despre punerea lor la îndoială, ci o aducere în actualitate a pildei creștine, pentru a vorbi despre soarta copiilor abandonați și a celor traficați, a copiilor născuți în afara căsătoriilor, cu un îndemn la „solidaritate și generozitate”. El le-a cerut politicienilor să devină „magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie”.

Acum 2000 de ani s-au întâmplat cele scrise mai sus. Soarta lui este astăzi împărtășită de mulți copii din România, dar care nu au avut alături părinți atât de iubitori. Avem peste 50.000 de copii în grija statului. Peste 3000 de copii anual dați spre adopție. Mai mult de o treime din cei 3000 nu își găsesc o familie. Anual aprox. 2000 de copii sunt declarați greu adoptabili-nimeni nu îi vrea în România. Peste 1000 de copii români au fost traficați doar în UK până în 2007. Recent, justiția română nu a găsit niciun vinovat din cele câteva zeci/ sute care ar fi fost implicați în traficul a aproape 200 de copii din Țăndărei. Acesta este cel mai mediatizat caz recent de trafic de ființe umane din România, dar nicidecum singurul.

Asta arată multe comunități eșuate sau cvasi eșuate în România. Comunități eșuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani. Eșuate din lipsă de implicare a celor din jur.

În fața atâtor comunități eșuate, noi avem șansa de a umple locul păstorilor și magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani. Într-o Românie cu mulți baronași și combinatori, politicienii onești ar trebui să fie păstorii și magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie: comunități eșuate cu nevoie de solidaritate, generozitate și bună gestionare a bugetului local. În interesul părinților și pruncilor”, a scris Bulai în postarea sancționată de CNCD.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG