Specialist în geopolitică și fost consilier prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota explică pentru Europa Liberă care ar putea fi efectele pandemiei de coronavirus în relațiile internaționale și mai ales de ce Rusia și China par să câștige teren.
Europa Liberă: În această perioadă statele se preocupă mai mult de sănătatea oamenilor, iar geopolitica se află pe un loc secundar. Există deja unele efecte ale pandemiei de coronavirus asupra relațiilor internaționale. Cum vedeți reașezarea Chinei, Rusiei, SUA în acest peisaj?
Iulian Fota: „Reașezarea marilor puteri și competiția internațională nu se vor opri doar pentru că avem coronavirus. Reașezarea ordinii internaționale va fi influențată, se vede deja că în vreme ce Occidentul încearcă doar să facă față pericolului, țări precum Rusia și China văd și partea de oportunitate în această pandemie. Știm că în limba chineză există un simbol pentru cuvântul „criză” și la ei criza înseamnă pericol și oportunitate în același timp. Și unde este oportunitatea pentru cele două țări? De exemplu, în Italia, unde ambele state, China și Rusia, au interese importante. Ambele curtau de mai multă vreme Italia și avem suficientă cazuistică în ultimii doi ani pentru a înțelege acest lucru. Rușii au folosit Italia pentru interese energetice și pentru ca cineva să le pledeze cauza în interiorul UE, iar China vizează Italia ca poartă pentru produsele chineze de pe noul Drum al mătăsii pe piața Uniunii Europene. Deci, pe un fond deja creat și Rusia, și China au văzut că pot acționa în favoarea intereselor lor, fiindcă după părerea mea ajutorarea Italiei de către Rusia și China doar așa se explică. Geopolitica și competiția merg înainte, dar se adaptează la noul context și cine poate profita de oportunități o face”.
Europa Liberă: Uniunea Europeană sau SUA profită?
Iulian Fota: „Trebuie să vorbim puțin despre ce fel de actori sunt SUA și UE sau China și Rusia. Europenii și americanii sunt actori de tip statu-quo: lumea construită de ei după al Doilea Război Mondial e una occidentalizată, influențată de Vest, cu instituții de tip occidental și atunci interesul Occidentului este să-și prezerve acest statut de putere. În schimb, China și Rusia au fost excluse din acest sistem: Rusia după prăbușirea URSS și China, fiindcă multă vreme a fost o țară slabă, deci cele două nu au luat parte la această modelare a ordinii internaționale și acum încearcă să recupereze. Ambele sunt țări revizioniste și fiecare încearcă să obțină concesii de la Occident prin negocieri sau prin măsuri de forță, cum este cazul Rusiei, astfel încât interesele lor să fie mai bine reprezentate. În general țările de tip statu-quo nu-și permit să facă ceva, ci doar răspund atunci când sunt atacate. Or, în momentul acesta interesele occidentale sunt atacate în Italia de ruși și de chinezi.”
Să vedem dacă Europa și SUA vor răspunde acestor atacuri sau dacă vom asista la o nouă repliere, fiindcă până acum Vestul a tot pierdut spații de influență în Orientul Mijlociu. Ar fi pentru prima data când Vestul s-ar replia și ar pierde influență într-un spațiu care tradițional i-a aparținut, cum este Italia care găzduiește Vaticanul, statul papal.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, Serbia, care nu este în UE, s-a plâns că Europa nu i-a întins mâna la nevoie, în vreme ce China a sărit imediat să o ajute. Există însă și state comunitare nemulțumite de viteza de reacție a Uniunii în fața pandemiei. Ce putea face UE mai mult?
Iulian Fota: „Problemele de sănătate publică se află în responsabilitatea statelor naționale, nu a Uniunii Europene. Apoi, UE are obligații față de statele membre, dar nu față de Serbia, care a hotărât să mențină o relație distantă. De ce-ar fi UE blamabilă că nu a sărit să o ajute? Pe de altă parte, mai sunt și interesele interne ale statelor, care nu vor să fie ele de vină pentru felul în care au reușit sau nu să se descurce cu pandemia și atunci preferă să arunce vina asupra UE. Niciunul din statele membre nu s-a mișcat la vreme, toți au sperat că dracul nu e chiar așa de negru și când și-au dat seama că vor muri oameni și în Occident, abia atunci s-au apucat de treabă. E mai rentabil pentru fiecare din aceste state să dea vina pe alții. În Turcia de pildă cei de la putere au încercat să acrediteze ideea că Israelul e cel care a creat virusul. Așa se joacă lucrurile în statele care au probleme cu democrația.”
Europa Liberă: Populiștii și naționaliștii vor câștiga teren pe fondul extinderii coronavirusului? Există și în România o astfel de breșă?
Iulian Fota: „În România văd deocamdată foarte multă prostie. Mai multă decât altădată. Probabil că lumea e speriată și îngrijorată. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar văd foarte multă superficialitate, oameni care dau cu piatra în UE, poate, mai mult de frică, decât din cunoaștere a felului în care aceasta funcționează. Avem și tot felul de frustrați și nostalgici care ies acum la bătaie împotriva UE și care dau vina pentru ceea ce se întâmplă pe felul în care funcționează instituțiile europene. Eu mă tem de cei mulți, care nu înțeleg și care vor constitui o miză și pentru cei care consideră că Occidentul trebuie să rămână drumul României, dar și pentru ceilalți care vin cu tot felul de soluții alternative”
Facebook Forum