Linkuri accesibilitate

Plan de reluare a cursurilor discutat de Klaus Iohannis și Monica Anisie


Un plan de repornire a şcolilor a fost discutat, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis cu ministrul Educaţiei Monica Anisie pentru revenirea elevilor la cursuri, care se va face, cel mai probabil, pe 1 iunie, așa cum a anunțat și ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

De asemenea, revenirea se va face controlat și prin respectarea unor restricții legate de igienă și de distanța socială, printre care se află și folosirea măștilor, pe care autoritățile ar trebui să le asigure pentru 3 milioane de elevi.

Una dintre variantele supuse analizei prevede ca pe 1 iunie să revină la școală doar elevii care au de susținut examene naționale: elevii claselor a VIII-a și a XII-a.

Altă varianță ia în calcul reducerea numărului de elevi în fiecare clasă prin introducerea cursurilor în ture de dimineață și de după-amiază.

Urmează ca, în zilele viitoare, conducerea ministerul Educaţiei să aibă o întâlnire şi cu ministrul Sănătăţii pentru finalizarea planului.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat miercuri seară la Digi 24, că există două scenarii privind reluarea cursurilor: unul în care școala s-ar termina așa cum a fost programată inițial, iar al doilea care prevede prelungirea anului școlar.

Anisie spune că revenirea la școală nu se va face înainte de a crea un plan de igienă pentru protecția copiilor, pe care-l va discuta cu specialiștii din domeniul medical și cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranța și sănătatea copiilor noștri când vom lua decizia revenirii la școală, trebuie să luăm și măsurile ca toți copiii să fie în siguranță. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie prudentă, controlată și treptată, în condiții de maximă siguranță (...). Numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri”, a spus Anisie.

Întrebată dacă există varianta ca numărul elevilor în clase să fie redus la 15, pentru a putea exista locuri libere între copii, Anisie a răspuns: „Ne gândim. Trebuie să luăm în calcul ideea ca prezența elevilor la cursuri să nu înrăuățească situația îmbolnăviilor”.

Până atunci, şcoala online va fi monitorizată de unitățile de învățământ, cursurile nemaifiind opționale. Un ordin al ministrului Educației, emis miercuri, conţine instrucţiunile pentru desfăşurarea lecţiilor online, care devin obligatorii.

Consiliul Elevilor a criticat ordinul emis de ministrul Anisie, care nu ține cont că sute de mii de elevi din România nu au acces la instrumente digitale sau la Internet și nu pot participa la cursurile online organizate în perioada pandemiei de COVID-19.

Ministrul Anisie a dat asigurări, însă, că pentru cei 240.000 de elevi care nu au nici internet și nici calculatoare va exista o recuperare a materiei care se va desfăşura în clase, la revenirea cursurilor.

Citește și:

XS
SM
MD
LG