Linkuri accesibilitate

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, va demisiona înainte de alegerile din acest an


După ce a anunțat că va demisiona pe 7 februarie, Jacinda Ardern a declarat că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia.
După ce a anunțat că va demisiona pe 7 februarie, Jacinda Ardern a declarat că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia.

Premierul laburist al Noii Zeelande, Jacinda Ardern, şi-a anunţat joi demisia într-un la o reuniune anuală a partidului din care face parte. Gestul a șocat opinia publică, deoarece Ardern este un lider foarte popular, inclusiv pe plan internaţional, căpătând notorietate mai ales în timpul pandemiei, prin măsurile ferme luate, scrie CNN.

La reuniunea anuală a Partidului Laburist, Jacinda Ardern a anunţat că „nu mai are suficient combustibil în rezervor" pentru a-şi face treaba, prin urmare, nu va candida pentru realegere, după cum scrie BBC. Alegerile sunt prevăzute mai târziu în cursul acestui an, iar Jacinda Ardern a declarat că partidul său va face o figură bună şi fără ea.

„Este timpul. Plec, deoarece odată cu un rol atât de privilegiat vine şi responsabilitatea. Responsabilitatea de a şti când eşti persoana potrivită pentru a conduce şi, de asemenea, când nu eşti. Ştiu ce presupune această funcţie. Şi ştiu că nu mai am suficient în rezervor pentru a o face aşa cum trebuie. Este atât de simplu", a spus ea, citată de CNN.

Mandatul ei de prim-ministru se va încheia cel târziu la 7 februarie.

Jacinda Ardern era lider al Partidului Laburist şi premier al Noii Zeelande din 2017. În vârstă de 42 de ani, ea a fost una dintre cele mai tinere femei prim-ministru din lume. A devenit mamă în 2018, când era în funcţie.

Cunoscută pentru francheţea reacţiilor ei, dar şi pentru stilul non-conformist, ea şi-a câştigat simpatia publicului. „Sunt om, politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem cât timp putem. Şi apoi vine timpul. Iar pentru mine, este timpul", a spus ea joi. Ardern a mărturisit că a reflectat în timpul vacanţei de vară dacă mai are energia necesară pentru a continua în acest rol şi a ajuns la concluzia că nu.

Jacinda Ardern nu are planuri de viitor

Când a fost aleasă prim-ministru, în 2017, la vârsta de 37 de ani, ea devenea cea mai tânără femeie şef de guvern din lume.

A condus Noua Zeelandă în timpul pandemiei Covid, dar a avut de administrat şi alte crize majore, inclusiv atacul terorist asupra a două moschei din Christchurch şi erupţia vulcanică din White Island.

„Aceştia au fost cei mai împliniţi cinci ani şi jumătate din viaţa mea. Dar au avut şi provocările lor", a spus ea.

Ardern a declarat că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia.

Întrebată cum ar dori ca să îşi amintească neozeelandezii de ea, Ardern a spus că „este o persoană care a încercat întotdeauna să fie bună".

„Sper că îi las pe neozeelandezi cu convingerea că poţi fi amabil, dar puternic, empatic, dar decisiv, optimist, dar concentrat. Şi că poţi fi propriul tău tip de lider - unul care ştie când este timpul să plece", a declarat Ardern.

Anunţul premierului vine în contextul în care Noua Zeelandă intră într-un an electoral foarte disputat. Sondajele de opinie din ultimele luni plasau Partidul Laburist condus de Ardern uşor în urma Partidului Naţional, de opoziţie.

Deocamdată nu e clar cine o poate înlocui pe Jacinda Ardern. Viceliderul laburist, ministrul de finanţe Grant Robertson, considerat favorit pentru acest rol, a declarat joi că nu va candida pentru această funcţie.

Reacții interne și internaționale după anunțul retragerii Jacindei Ardern

După anunțul Jacindei Ardern au început să apară reacțiile politice. Liderul opoziției, Christopher Luxon, a declarat că Ardern „a adus o contribuție semnificativă Noii Zeelande, într-o slujbă dificilă și solicitantă”. Acesta a numit-o „ambasador puternic pentru Noua Zeelandă pe scena mondială”, scrie The Guardian.

Premierul Australiei, Anthony Albanese, i-a adus un omagiu lui Ardern, spunând că „a arătat lumii cum să conducă cu intelect și putere”.

„Ea a demonstrat că empatia și perspicacitatea sunt calități puternice pentru a conduce”, a spus Anthony Albanese.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a distribuit pe Twitter o fotografie cu el și Ardern împreună, mulțumindu-i pentru prietenie și „conducerea empatică, plină de compasiune, puternică și constantă în ultimii câțiva ani”.

„Diferența pe care ați făcut-o este incomensurabilă”, a scris Trudeau.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG