Linkuri accesibilitate

Secretarul general al NATO, în vizită neanunțată la Kiev


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află joi la Kiev, într-o vizită neanunțată oficial.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află joi la Kiev, într-o vizită neanunțată oficial.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află joi la Kiev, într-o vizită neanunțată oficial.

Jurnaliștii de la The Kyiv Independent au publicat pe Twitter câteva poze care arată că Stoltenberg aduce un omagiu soldaților ucraineni căzuți pe front la memorialul amenajat lângă un zid al Mănăstirii Sf.Mihail din centrul Kievului.

Un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice a confirmat vizita lui Jens Stoltenberg, fiind prima sa vizită în Ucraina de când Rusia şi-a declanşat invazia în februarie 2022.

Agenda vizitei sale nu a fost făcută publică. Surse NATO au declarat că întâlnirile planificate vor fi ţinute în secret din motive de securitate.

În discursul său de miercuri seară, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că doreşte să aducă un omagiu special celor care apără cerul Ucrainei, forţelor aeriene şi unităţile relevante ale altor ramuri ale forţelor armate.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care cu precizia şi viteza lor asigură eficienţa tuturor armelor pe care ţara noastră le-a dobândit!”, a spus Zelenski, menţionând cu precădere unităţile de la Odesa care au contracarat în cursul nopţii precedente un atac rusesc.

„Pe parcursul zilei, luptătorii noştri au apărat cerul din Dnipropetrovsk, regiunea Kiev, alte oraşe şi alte regiuni ale Ucrainei”, a adăugat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut declarațiile în urma vizitei de miercuri la frontiera de nord-vest a ţării, împărţită cu Belarus şi Polonia.

„Pentru a respinge o eventuală invazie inamică de pe teritoriul Belarusului, se construiesc bariere inginereşti, fortificaţii şi sisteme de supraveghere video la distanţă”, arată un comunicat de presă publicat de biroul lui Zelenski.

Pe de altă parte, Statul Major General ucrainean a anunțat joi dimineață că Rusia a atacat Ucraina în ultimele 24 de ore cu peste 20 de drone de fabricaţie iraniană,

Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare 21 din cele 26 de drone kamikaze de tipul Shahed-136, concepute să zboare spre o ţintă, iar apoi să explodeze la impact, menţionează comandamentul ucrainean.

XS
SM
MD
LG