Linkuri accesibilitate

Secretarul general al NATO: Incursiunea Ucrainei în Kursk este legitimă


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit prima reacție legată de incursiunea trupelor ucrainene în Kursk, într-un interviu pentru o publicație germană.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit prima reacție legată de incursiunea trupelor ucrainene în Kursk, într-un interviu pentru o publicație germană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este legitimă şi justificată de dreptul Kievului la autoapărare.

Oficialul alianței nord-atlantice a făcut declarația într-un interviu acordat publicației germane Die Welt, fiind prima sa reacție pe tema incursiunii ucrainene în Kursk, transmit agențiile de presă.

„Ucraina are dreptul de a se apăra. Şi conform dreptului internaţional, acest drept nu se opreşte la graniţă", a spus Jens Stoltenberg, citat de Agenția France Presse (AFP).

„Soldații ruși, tancurile și bazele de acolo (din Kursk, n.r.) sunt ținte legitime", a adăugat el.

Incursiunea ucraineană a fost una surprinzătoare și pentru aliații Kievului, NATO nefind informată în prealabil despre planurile Ucrainei, iar aliații occidentali ai Ucrainei nu au avut niciun rol în operațiune, a mai spus acesta.

Şeful NATO a mai menționat că Ucraina riscă prin avansul pe teritoriul Rusiei, dar că depinde de Kiev cum îşi desfăşoară campania militară, conformNews.ro, care citează agenția Reuters.

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia a început în 6 august, iar trupele ucrainene au reușit să preia controlul asupra a zeci de așezări, de pe aproximativ 1.200 de kilometri pătrați, mai notează AFP.

Jens Stoltenberg a mai subliniat, în interviul amintit, angajamentul Germaniei de a rămâne cel mai important susținător militar al Kievului, după războiul declanșat de Rusia în februarie 2022, în contextul în care Berlinul pregătește „tăieri” ale acestui sprijin.

Guvernul german a primit critici cu privire la această perspectivă, dar cancelarul Olaf Scholz a spus că Berlinul va continua să sprijine Ucraina cu echipamentul militar de care are nevoie, mai notează AFP.

Deocamdată, incursiunea ucraineană nu a schimbat raportul de forțe de pe frontul din Ucraina, unde Rusia continuă să pretindă că avansează în unele zone.

Președintele Volodimir Zelenski a admis că armata țării sale se confruntă cu dificultăți foarte mari, în zona strategică Pokrovsk, din Donețk, cu trupele rusești tot mai aproape.

Incursiunea Kievului în Kursk a fost discutată la nivel internațional și la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina - for înființat în 2023 - organizată miercuri, la cererea Kievului, pe fondul celui mai mare val de atacuri aeriene ale Moscovei, transmite News.ro citând Reuters.

Până acum, Rusia a calificat operaţiunea din Kursk o „provocare majoră” şi a avertizat că va riposta.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG