Linkuri accesibilitate

Joc dublu făcut de ALDE până la Congresul PSD. Ce urmăresc Ponta, Tăriceanu și Dăncilă


Călin Popescu Tăriceanu, fără șosete, negociază cu Victor Ponta o alianță.
Călin Popescu Tăriceanu, fără șosete, negociază cu Victor Ponta o alianță.

ALDE negociază la două capete în această perioadă, încercând să obțină sprijin pentru candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la prezidențiale din partea PSD și Pro România. Amenințarea cu ieșirea de la guvernare este folosită ca mijloc de presiune pentru ca PSD să cedeze până la finalul lunii.

Viitorul guvernării depinde de stabilirea candidatului la prezidențiale, susțin surse din ALDE. Potrivit acestora se așteaptă finalul lunii august pentru a se vedea ce decizie se ia în Congresul PSD referitor la prezidențiabil. Călin Popescu Tăriceanu insistă să primească sprijinul ALDE, al PSD, dar și al celor din ProRomânia. De aceea, el negociază în acest moment și cu Viorica Dăncilă, dar și cu Victor Ponta, candidatura sa fiind obiectivul central al politicii ALDE în acest moment.

Soarta ALDE depinde de viitorul politic al lui Tăriceanu. Să fim realiști, este un partid creat de el și Chițoiu. Dacă Tăriceanu pică politic, partidul se poate desființa”, afirmă cei din conducerea ALDE.

Cei din ALDE spun că ruperea de PSD o să fie greu de oprit dacă există doi candidați în Coaliție. Mesajul este repetat constant în ultima perioadă, tocmai pentru a pune presiune pe PSD că riscă să fie lăsat fără majoritate în Parlament. Termenul dat pentru această mișcare este septembrie sau octombrie.

Ieșirea de la guvernare a fost discutată în ALDE, dar mereu Tăriceanu a preferat să păstreze funcțiile deținute, mai ales că ar risca să piardă și șefia Senatului.

Alianța politică Pro România - ALDE, blocată de D. Constantin și Tudose

Scorul de 4% obținut de ALDE la alegerile europarlamentare atârnă greu în timpul negocierilor. Chiar dacă la finalul discuțiilor cu cei din Pro România, ALDE a postat un comunicat în care anunța că s-a hotărât o alianță politică, situația s-a răsturnat în câteva minute. După ce s-au înroșit telefoanele și a ieșit “un mare deranj”, potrivit unor surse din Pro România, ALDE a trebuit să admită că nu s-a hotărât nimic, ci doar s-a discutat.

Mihai Tudose și Daniel Constantin conduc tabăra celor care se opun unei astfel de legături cu Tăriceanu. Victor Ponta a reluat mesajul că o astfel de alianță poate să fie realizată doar dacă partidul lui Tăriceanu părăsește Palatul Victoria.

Pro România insistă pentru guvern de uniune națională și racolează de la PSD

Victor Ponta insistă ca ALDE să iasă de la guvernare, iar după ce pică guvernul Dăncilă să se formeze un guvern de uniune națională. În acest context, o alianță politică formată de Pro România cu ALDE nu va putea fi neglijată în nicio formulă de alcătuire a noului Guvernul. Surse din Pro România au declarat pentru Europa Liberă că acesta este argumentul cu care Ponta încearcă să îl convingă pe Tăriceanu să plece cât mai repede din Executiv.

Ponta se mișcă agresiv în zona PSD și încearcă să racoleze cât mai mulți deputați pentru a deveni al treilea grup în Camera Deputaților până la începerea sesiunii din septembrie. În prezent, Pro România are 24 de deputați, în timp ce USR, al treilea grup ca mărime în Cameră, are 27 de aleși.

Planul lui Ponta are bătaie mai lungă, pentru locale și parlamentare, nu neapărat pentru prezidențiale. O alianță cu ALDE ar crește șansele de a avea mai mulți primari și șefi de Consilii Județene, deoarece alegerile sunt într-un singur tur, iar PNL, PSD sau Alianța USR-PLUS sunt greu de învins de un partid mic. Fără primari și șefi de CJ, partidul lui Ponta riscă să fie strivit între partidele mai mari și să nu obțină scorul dorit la parlamentare.

De asemenea, scăderea PSD în sondaje va mări în perioada următoare numărul celor care vor migra spre Pro România.

PSD se teme de izolare, Dăncilă, privită cu neîncredere

Principala teamă a celor din PSD o reprezintă izolarea politică, lucru pe care vor să îl evite cu orice preț. De aceea, Dăncilă a lăsat deschisă discuția despre intrarea Pro România la guvernare. Propunerea nu este agreată însă în partidul lui Ponta, care caută alte formule de colaborare.

La discuțiile de astăzi din Coaliția de guvernare, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu s-au aflat față în față la doar câteva ore după anunțul privind posibila alianță Pro România – ALDE. Cu toate acestea, subiectul nu a fost deloc abordat, potrivit unor surse din PSD. Acestea susțin că s-a discutat doar despre varianta finală a rectificării bugetare, iar ea a fost agreată de partenerii de guvernare, fără să fie aduse modificări majore proiectului prezentat pe site-ul Ministerului de Finanțe. ALDE nu a ridicat în ședința Coaliției problema ieșirii de la guvernare și nici nu a mai cerut sprijin pentru Tăriceanu la prezidențiale.

Surse din PSD susțin că politica de racolare a lui Ponta nu este privită cu ochi buni în partid. Paul Stănescu și-a avertizat colegii într-un Comitet Executiv că Victor Ponta așteaptă dezastrul PSD pentru a putea prelua cât mai mulți parlamentari și structuri din teritoriu. Cu toate acestea și în partid există semne de îndoială în capacitatea Vioricăi Dăncilă de a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, mai ales că ultimul sondaj o dă cu mult sub scorul PSD.

În PSD, există însă o tabără care așteaptă ca Viorica Dăncilă „să-și rupă gâtul” în aceste alegeri, pentru a putea să fie schimbată din fruntea partidului. Aceștia nu ies la atac împotriva premierului pentru a nu fi acuzați că îi sabotează candidatura pentru Palatul Cotroceni. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că o alianță cu ALDE și Pro România s-ar putea realiza mai ușor fără Viorica Dăncilă în fruntea partidului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG