Ministrul justiției Tudorel Toader a crezut că scapă astăzi, la Bruxelles, de întrebări în legătură cu cursa de obstacole pe care i-au pregătit-o autoritățile Codruței Kovesi, dar, în conferința de presă cu care s-a încheiat reuniunea miniștrilor justiției din țările UE, responsabila cu justiția din Comisia Europeană Věra Jourová a ținut să spună, stând lângă el în fața presei, că ea și întreaga Comisie solicită țărilor membre „să respecte un anume fair play și să nu caute să discrediteze sau să submineze vreunul din candidații” la funcția de Procuror UE.
Tudorel Toader s-a eschivat de la întrebări prin artificii retorice și avocățești. Astfel, întrebat despre procedura alegerii următorului Procuror european el a spus: „”Următorul” procuror european... „următorul”... vedeți, nu putem vorbi despre „următorul”, pentru că nu avem unul acum”.
Vorbind în română, desigur, și cu casca traducerii mereu pusă. Alături de el, Comisarul UE pentru Justiție, cehoaica Věra Jourová, surâzătoare, vorbind o engleză fluidă. Contrastul nu putea fi mai puternic.
În realitate, nimic nu putea fi mai înșelător și mulți în Comisie vor respira ușurați începând de la toamnă, când întreaga structură a Comisiei se va modifica din nou. Asta pentru că Věra Jourová este, la rândul ei, departe de a fi competentă sau vreo ușă de biserică. Foarte apropiată de primul ministru miliardar al Cehiei Andrej Babiš, un simpatizant putinist împreună cu președintele Cehiei, Miloš Zeman, Věra Jourová a fost o persoană controversată încă de când a preluat portofoliul Justiției UE în 2014 și s-a aflat că ea stătuse un pic și în închisoare preventivă, judecată pentru corupție, acum ceva mai bine de un deceniu, deși a fost achitată ulterior.
În 2014, Jean-Claude Juncker avea însă absolută nevoie de 9 femei în Comisie, 9 din 28 de Comisari. Juncker se angajase ferm în fața Parlamentului European să numească, din partea țărilor membre, cel puțin o treime din Comisari – femei.
Așa încât țările est-europene care încă nu propuseseră un candidat Comisar: Cehia, Polonia, Bulgaria, Slovenia și România au fost obligate să propună femei, indiferent de calitățile lor. Așa au ajuns Comisari Europeni și Věra Jourová și Corina Crețu. De formă, prima candidată slovenă a fost respinsă atunci, să nu pară că toate sunt acceptate în bloc, și a fost înlocuită cu Violeta Bulc, o pasionată de ocultism, șamanism, experiențe extrasenzoriale și teleportare, care a primit, nici măcar în glumă, portofoliul Transporturilor.
Schimbarea actualei Comisii Europene, după alegeri, și intrarea în funcțiune a Procurorului European începând de la anul ar trebui să dea un nou impuls instituțiilor europene. Se va vorbi probabil din nou, așa cum o făcuse și Juncker în 2014, despre „Comisia ultimei șanse”.