Linkuri accesibilitate

România la Olimpiadă | Cazul Caill: Federația de Schi și Biatlon a rămas fără finanțare de la COSR


În ciuda rezultatelor sale, schioarea româncă Ania Monica Caill nu a fost inclusă pe lista pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.
În ciuda rezultatelor sale, schioarea româncă Ania Monica Caill nu a fost inclusă pe lista pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, ministrul sportului, Eduard Novak, a cerut demisia președintelui Federației de Schi și Biatlon, după ce aceasta a refuzat locul suplimentar acordat României pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

În paralel, după cum a declarat pentru Europa Liberă Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, COSR a votat suspendarea finanțării Federației Române de Schi și Biatlon.

„Prin retragerea Japoniei de la Jocurile Olimpice, s-au eliberat niște locuri suplimentare, iar acestea au fost realocate, unul dintre ele revenind României. Și abia acum avem o problemă cu adevărat, pentru că Federația Română de Schi și Biatlon decide să refuze locul, să nu profite de această șansă și să nu trimită încă o sportivă la Beijing” a scris Eduard Novak în postare.

Ministrul, fără să dea nume exacte, a menționat și situația Aniei Monica Caill, schioarea româncă, exclusă de către Federația de Schi și Biatlon de pe lista pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

„Federația Română de Schi și Biatlon a decis să trimită la Beijing o anume sportivă, din anumite considerente, care, după cum au declarat ei, au ținut de potențialul acelei sportive și de strategia lor de a investi în tineri. Nu vreau să dau nume, pentru că discutăm despre reguli și principii, nu despre persoane, și trebuie să discutăm obiectiv, nu emoțional”, a scris acesta.

Schioarea a criticat decizia federației de a o exclude de pe listă într-o postare pe Facebook în care a arată că este singura „realmente calificată, datorită performanțelor mele, care m-au proiectat în top 100 mondial”.

„Eu sunt calificată, aș fi participat la 4 probe, particip constant în Cupa Mondială și ajung în mod regulat la 4 secunde de câștigătoare la evenimentele majore. Sportiva aleasă de federație nu este calificată, are dreptul de participare doar la 2 probe, nu are nicio experiență în Cupa Mondială și ajunge la 22 de secunde de câștigătoare. Insist pe faptul că nu am nimic personal cu sportiva. Acestea sunt doar fapte”, a scris Ania Monica Caill în postarea sa pe Facebook.

Locul la care a renunțat România

Când s-a aflat că România va avea încă un loc alocat la Jocurile Olimpice din această iarnă, Ania Monica Caill a scris pe Facebook că locul a fost deschis datorită clasamentului ei mondial.

„Acum oare ce o să se întâmple? O să trimită pe altcineva pe locul deschis de mine? O să refuze locul suplimentar pentru delegația României? Sau o să mă trimită pe mine complet pe merit, datorită muncii si rezultatelor mele?”, a întrebat sportiva în postarea de pe Facebook.

Însă federația a decis să renunțe la acest loc suplimentar, decizie criticată în postarea ministrului sportului.

Potrivit președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, joi, în cadrul unei ședințe a comitetului executiv la care a participat ministrul Sportului, Eduard Novak, și consilierul prim-ministrului pentru probleme de sport, a fost votată – aproape în mod unanim – suspendarea finanțării Federației Române de Schi și Biatlon, singurul vot împotrivă venind din partea reprezentantului federației.

Președintele Comitetului Olimpic: „Am făcut tot ceea ce era posibil”

În legătură cu afirmațiile Aniei Monica Caill, Covaliu afirmă că „Comitetul Olimpic și Sportiv Român nu poate înscrie un sportiv într-o competiție, chiar și la Jocurile Olimpice, fără acordul și aprobarea federației de specialitate”.

„Comitetul Olimpic a informat federația că există un sportiv care poate fi propus pentru Jocurile Olimpice, însă federația a răspuns că nu au niciun sportiv eligibil, și pentru acest motiv renunță la acest loc, care va merge la următoarea națiune din clasamentul Cupei Mondiale. Așa cum a ajuns și la România acest criteriu de realocare a locului”, explică Covaliu decizia federației de a renunța la locul suplimentar.

„Vreau să subliniez, am făcut tot ceea ce era posibil pentru ca acest sportiv (Ania Monica Caill, n.r.) să fie propus spre acreditare de către Federația de Schi și Biatlon”, a declarat acesta Europei Libere.

Despre postarea ministrului sportului, Ania Monica Caill a declarat că „mai bine mai târziu decât niciodată”.
Despre postarea ministrului sportului, Ania Monica Caill a declarat că „mai bine mai târziu decât niciodată”.

Întrebată de către Europa Liberă despre postarea ministrului Sportului, sportiva Ania Monica Caill a declarat că „mai bine mai târziu decât niciodată. Pentru mine desigur e prea târziu pentru că locul care a fost refuzat de România a fost deja preluat de către Coreea de sud și Cehia”.

„Este clar că nu voi merge la Jocurile Olimpice, ceea ce este ireparabil pentru mine, orice aș face de acum încolo, dar mă bucur că lumea începe să ia atitudine și sper să și ia măsuri în așa fel încât copiii mici, care își vor dori să concureze, să nu fie nevoiți să treacă prin ce am trecut eu”, a adăugat sportiva.

În legătură cu afirmația dlui Covaliu, Ania Monica Caill se declară dezamăgită de lipsa de autoritate a Comitetului Olimpic asupra situației. „De câteva luni mi se spune că federația are complet mâna pe alegeri, nu mi se pare în regulă ca Comitetul să nu aibă mai multă putere”, explică aceasta.

„Rezultatele sunt online, sunt negru pe alb”

Într-o declarație acordată Gazetei Sporturilor, secretarul general al Federației de Schi și Biatlon, Puiu Gaspar, afirmă că rezultatele slabe ale sportivei sunt, de fapt, motivul pentru care aceasta nu a fost inclusă pe lista pentru Jocurile Olimpice. „Ania n-a putut să demonstreze în ultimii 10 ani că poate să reprezinte România și să nu mai termine mereu pe ultimele locuri”, a declarat acesta.

Ania Monica Caill a mai participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, la Sochi și la PyeongChang.
Ania Monica Caill a mai participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, la Sochi și la PyeongChang.

„Rezultatele sunt online, sunt negru pe alb, nu e ca și cum cineva se zbate prin spate pe pile. E vorba de merit, de rezultate care sunt publice”, spune schioarea.

„Ce pot să spun e că în felul acesta, cum au fost ultimii patru ani, nu am cum să continui. Am suferit deja patru ani de zile și nu am cum să încep un alt ciclu olimpic în așa fel”, a declarat Ania Monica Caill despre viitorii pași în cariera sa sportivă.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing încep pe 4 februarie. România va fi reprezentată de 22 de sportivi. Ei vor participa la probele de schi alpin, sanie, bob, skeleton, sărituri cu schiurile, schi fond, patinaj viteză și biatlon.

XS
SM
MD
LG