Linkuri accesibilitate

România cere interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice din 2024


Pe 10 februarie, miniștrii sportului din 35 de țări au participat la o întâlnire online organizată de Marea Britanie, la care a participat și președintele Ucrainei, la care au cerut interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris.
Pe 10 februarie, miniștrii sportului din 35 de țări au participat la o întâlnire online organizată de Marea Britanie, la care a participat și președintele Ucrainei, la care au cerut interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris.

România s-a alăturat țărilor care cer interzicerea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice din 2024, care vor avea loc în Franța, într-un demers de condamnare a invaziei Rusiei, sprijinită de Alexandr Lukașenko, în Ucraina.

„În acord, cu miniștrii din celelalte state, care au luat atitudine pe acest subiect, credem că nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi pentru atleții ruși și belaruși de a se întoarce la Jocurile Olimpice.

Decizia a fost luată după o amplă analiză, în urma unui demers în care am implicat expertiză atât din ministerul nostru, cât și de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde am primit și punctul lor de vedere. Drept urmare, condamnăm războiul de agresiune împotriva Ucrainei, precum și sprijinul oferit în acest sens”, a anunțat ministrul Sportului, Eduard Novak.

România, spune ministrul, a cerut „să fie parte din scrisoarea comună”, care urmează să fie semnată de reprezentanții statelor care susțin acest demers.

Novak spune, în justificarea acestui demers, că „este important să avem în vedere că sportul este un ambasador al păcii și ne transmite înainte de toate cele mai sănătoase valori, de echitate, incluziune, olimpism, fairplay și dezvoltare pe termen lung.”

Ministerul Sportului a oferit sprijin imigranților ucraineni care au ajuns în România, prin acces la bazele sportive și integrarea copiilor ucraineni în sportul de la nivel local.

Pe 10 februarie, miniștrii sportului din 35 de țări au participat la o întâlnire online organizată de Marea Britanie, la care a participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ei au căzut de acord să ceară Comitetului Olimpic Internațional să interzică participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

România nu a fost reprezentată la întâlnirea online de ministrul Novak, care a transmis din 10 februarie cererea României de a fi parte a demersului celor 35 de țări.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG