Linkuri accesibilitate

Joe Biden a câştigat alegerile primare democrate din Carolina de Sud


Președintele Joe Biden vorbește cu presa de pe peluza sudică a Casei Albe din Washington, marți, 30 ianuarie 2024.
Președintele Joe Biden vorbește cu presa de pe peluza sudică a Casei Albe din Washington, marți, 30 ianuarie 2024.

Preşedintele american Joe Biden a câştigat alegerile primare democrate din statul Carolina de Sud, organizate sâmbătă. Au fost primele alegeri interne oficiale ale Partidului Democrat pentru nominalizarea candidatului la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Joe Biden i-a învins pe ceilalți democrați de pe buletinul de vot din Carolina de Sud, inclusiv cei cu șanse mai mari de reușită, precum Dean Phillips, reprezentantul statului Minnesota, și pe scriitoarea Marianne Williamson.

Deși președintele în funcție s-a confruntat cu puţină opoziţie, votul a fost urmărit îndeaproape din cauza îngrijorărilor legate de popularitatea în scădere, în special în rândul alegătorilor de culoare.

Joe Biden este creditat cu 85.635 de voturi, adică 96,3%, după 86 la sută din numărarea buletinelor de vot, cu mult în faţa celor doi rivali principali ai săi, Dean Phillips şi Marianne Williamson.

El a câștigat toți cei 55 de delegați democrați ai statului, conform numărătorii realizate de Associated Press.

„În 2020, alegătorii din Carolina de Sud au fost cei care au dovedit că toţi comentatorii se înşelau, au dat un suflu nou campaniei noastre şi ne-au pus pe calea victoriei”, a declarat staful de campanie al lui Joe Biden, într-un comunicat.

„În 2024, oamenii din Carolina de Sud au vorbit din nou şi nu am nicio îndoială că ne-aţi pus pe calea unei noi victorii prezidenţiale, iar pe Donald Trump (pe calea unei noi înfrângeri)”, se mai arată în comunicat.

Președintele Biden a luptat să plaseze startul alegerilor primare democrate în statul Carolina de Sud, argumentând că populația mai diversă din punct de vedere rasial va indica mai bine intenția de vot la nivel național, în comparație cu statele tradiționale din Iowa și New Hampshire, care sunt covârșitor de albe.

Populația din Carolina de Sud este preponderent republicană, dar 26% dintre locuitorii săi sunt de culoare și preferă de regulă Partidul Democrat în alegeri.

În timpul alegerilor primare democrate din 2020, Joe Biden şi-a văzut campania accelerată datorită votului primit de la comunitatea afro-americană din Carolina de Sud, care l-a propulsat apoi la Casa Albă.

Conform calendarului dorit de Joe Biden, următoarele state în care vor avea loc alegerile primare democrate vor fi Nevada pe 6 februarie, apoi Michigan pe 27 februarie.

Teoretic, primul stat în care democrații și-au ales candidatul la alegerile prezidențiale a fost New Hampshire, care a respins noul calendar al conducerii centrale a partidului.

La votul de luna trecută, Biden nu a făcut campanie electorală și numele său nu a fost trecut pe buletinul de vot, dar a câștigat cu o diferență considerabilă după ce susținătorii săi au organizat o campanie de înscriere în scris în numele său.

Știre scrisă în baza relatărilor Associated Press și News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG