Linkuri accesibilitate

Președintele Joe Biden: Ameninţarea ca Putin să folosească arme nucleare tactice este „reală"


Joe Biden susține că ameninţarea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice este „reală”.

Preşedintele american Joe Biden a spus că ameninţarea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice este „reală". Declarația a fost făcută luni, la câteva zile după ce denunţase desfăşurarea de către Rusia a unor astfel de arme în Belarus, relatează Reuters.

Sâmbătă, Biden calificase ca „absolut iresponsabil" anunţul lui Putin potrivit căruia Rusia a desfăşurat primele sale arme nucleare tactice în Belarus.

„Când am fost aici, în urmă cu aproape doi ani, spunând că sunt îngrijorat de secarea râului Colorado, toată lumea s-a uitat la mine ca şi cum aş fi fost nebun", a declarat luni Joe Biden în faţa unui grup de donatori din California.

„S-au uitat la mine ca atunci când am spus că sunt îngrijorat de faptul că Putin va folosi arme nucleare tactice. Este real", a spus Biden.

Săptămâna trecută, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că ţara sa a început să primească arme nucleare tactice ruseşti, unele dintre ele, a spus el, fiind de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au lansat asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în 1945.

Desfăşurarea este prima mutare a unor astfel de focoase - arme nucleare cu rază de acţiune mai scurtă şi mai puţin puternice care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă - în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice.

Statele Unite au declarat că nu intenţionează să îşi modifice poziţionarea armelor nucleare strategice ca răspuns la această desfăşurare şi nu au văzut niciun semn că Rusia s-ar pregăti să folosească o armă nucleară.

În luna mai, Rusia a respins criticile lui Biden la adresa planului său de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, afirmând că Statele Unite au desfăşurat timp de decenii astfel de arme nucleare în Europa.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG