Linkuri accesibilitate

Joe Biden avertizează asupra „blocajelor” puse de oficiali din echipa Trump


Președintele ales Joe Biden avertizează cu privire la daunele masive aduse aparatului de securitate națională de către administrația Trump și „blocajele” în comunicarea dintre oficialii agenției și echipa sa de tranziție care ar putea submina securitatea americanilor.

În timpul declarațiilor de luni de la Wilmington, Delaware, Joe Biden a afirmat că echipa sa s-a confruntat cu „obstrucția” din partea „conducerii politice” din cadrul Departamentului Apărării și al Biroului de Management și Buget, când au căutat să adune informațiile necesare pentru a continua tranziția puterii.

„În acest moment, nu primim toate informațiile de care avem nevoie de la administrația Trump privind principalele zone de securitate națională. În opinia mea, nu este nimic altceva decât iresponsabilitate”, a spus Biden.

El a avertizat că echipa sa are nevoie de „o vizibilitate completă” a procesului bugetar la Departamentul Apărării „pentru a evita orice fereastră de confuzie sau rămânere în urmă pe care adversarii noștri ar putea încerca să o exploateze”. El a mai spus că au nevoie de „o imagine clară a poziției noastre de forță în întreaga lume și a operațiunilor noastre de a descuraja inamicii noștri”.

Observațiile lui Biden au venit după ce a fost informat de membrii echipelor sale de securitate națională și de apărare și de consilieri, inclusiv de candidații săi pentru funcția de secretar de stat, apărare și securitate internă, precum și consilierul său de securitate națională. Președintele ales a declarat că echipa sa a constatat că agențiile „critice pentru securitatea noastră au suferit daune enorme” în timpul președintelui Donald Trump.

"Mulți dintre ei au fost limitați în personal, capacitate și moral", a spus el. „Toate acestea fac mai dificil pentru guvernul nostru să protejeze poporul american, să ne apere interesele vitale într-o lume în care amenințările evoluează constant și adversarii noștri se adaptează constant”.

Trump a refuzat încă să își accepte înfrângerea în alegerile pe care le-a pierdut cu mai mult de 7 milioane de voturi, iar administrația sa nu a autorizat cooperarea oficială cu echipa de tranziție Biden până pe 23 noiembrie, săptămâni după alegeri. Biden și consilierii săi au avertizat la momentul respectiv că întârzierea le împiedica capacitatea de a-și elabora propriul plan de lansare a vaccinurilor, dar au spus că de atunci că cooperarea în acest sens și alte probleme legate de COVID-19 s-a îmbunătățit.

XS
SM
MD
LG