Linkuri accesibilitate

Joe Biden confirmă că va readuce SUA în acordul nuclear cu Iran


Preşedintele ales Joe Biden a afirmat pentru The New York Times (NYT) că vrea să demareze rapid noi negocieri cu Iranul, în consultare cu aliaţii Washingtonului, însă doar după revenirea SUA în acordul asupra programului nuclear iranian din care Donald Trump şi-a retras ţara.

Revenirea Statelor Unite este condiționată de măsura în care Iranul, pe de altă parte, respectă limitele internaționale, impuse programului său nuclear.

Revenirea în acord ar însemna ridicarea sancţiunilor draconice impuse de Donald Trump după ce a retras America din acesta, în 2018. Ca răspuns la sancţiuni, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele sale asumate în cadrul acordului.

AIEA a afirmat în ultimul său raport trimestrial asupra Iranului că stocul de uraniu îmbogăţit al acestei ţări a depăşit 2.400 de kilograme, cu mult peste cele 202.8 kilograme permise în cadrul acordului nuclear din 2015 cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

Cu două luni rămase din mandatul prezidențial, Donald Trump și-ar fi întrebat principalii consilieri despre opțiuni privind atacarea facilităților nucleare ale Iranului, conform mai multor relatări ale presei americane.

În timpul unei întâlniri din Biroul Oval din 12 noiembrie, Trump a întrebat mai mulți oficiali, inclusiv vicepreședintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo și şefului statului major generalul Mark Milley, „dacă are opțiuni pentru a ținti principala bază nucleară a Iranului în următoarele săptămâni", a scris New York Times pe 16 noiembrie.

Oficialii de top „l-au descurajat pe președinte din a merge mai departe cu o lovitură militară", avertizând că o asemenea mutare ar atrage un conflict mai amplu în ultimele sale săptămâni de președinție, potrivit sursei citate.

Un oficial american a confirmat informația pentru Reuters pe 17 noiembrie.

Preşedintele ales Joe Biden a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa acordului, dar acest lucru se va dovedi mai greu de realizat în contextul în care actualul lider de la Casa Albă va tensiona relațiile cu Iranul, iar regimul de la Teheran va continua să nu respecte prevederile inițiale.

XS
SM
MD
LG