Linkuri accesibilitate

Joe Biden, după exploziile de la Kabul: „Nu vom ierta. Nu vom uita”


Președintele american Joe Biden în timpul declarațiilor de la Casa Albă. 26 august 2021
Președintele american Joe Biden în timpul declarațiilor de la Casa Albă. 26 august 2021

După atentatele de joi de lângă aeroportul din Kabul, unde și-au pierdut viața cel puțin 13 militari americani și zeci de afgani, președintele american, Joe Biden, spune că cei care au planificat atacul vor fi pedepsiți.

Într-o declarație la Casa Albă, oficialul a spus că în spatele atacului s-a aflat o grupare cunoscută sub pseudonimul ISIS-K, afiliată la organizația teroristă Statul Islamic.


Exploziile, în care au fost și rănite peste 140 de persoane, au avut loc cu câteva zile înainte de data limită de 31 august pentru ca trupele străine să părăsească Afganistanul.

„Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom urmări și vă vom face să plătiți ”, a spus președintele SUA în conferința de aseară.

Potrivit lui Joe Biden, operațiunile vor fi puse în practică de forțele militare ale SUA.

„Am ordonat comandanților să gândească planuri pentru a lovi activele, conducerea și bazele ISIS-K", a spus el.

Grupul ISIS-K este o grupare cu care talibanii au relații tensionate.

Persoane rănite în atacurile sinucigașe de la porțile aeroportului din Kabul
Persoane rănite în atacurile sinucigașe de la porțile aeroportului din Kabul

Statele Unite coordonează cu talibanii evacuările după ce militanții au capturat capitala Afganistanului.

Președintele a dat asigurări că va continua operațiunea de scoatere din țara a cetățenilor americani sau a aliaților, dar și a afaganilor a căror viață este în pericol după venirea talibanilor la putere.

„Nu vom fi descurajați de teroriști. Nu îi vom lăsa să ne oprească misiunea. Vom continua evacuarea”, a spus Joe Biden, adăugând că peste 100.000 de persoane au fost scoase din Afganistan în ultimele 12 zile.

Oficialul american a reconfirmat termenul limită de 31 august pentru ca trupele americane să părăsească Afganistanul. Acesta consideră că zilele rămase sunt suficiente pentru a duce totul la bun sfârșit. Aproximativ 1.000 de cetățeni americani s-ar afla încă în țară.

Joe Biden i-a descris pe militarii americani care au murit în atentat drept „eroi într-o misiune periculoasă și altruistă de a salva viețile altora”.

Potrivit oficialului din Washington DC, „ei au participat la o operațiune de evacuare aeriană cum nu a mai avut loc în istorie”.

Avion militar de pe aeroportul din Kabul în care sunt îmbarcati afgani care fug de teama talibanilor. 24 august 2021
Avion militar de pe aeroportul din Kabul în care sunt îmbarcati afgani care fug de teama talibanilor. 24 august 2021

Administrația din Washington DC a fost criticată pentru evacuarea haotică de după prăbușirea guvernului afgan susținut de SUA și coaliția internațională. Oficialul de la Casa Albă a afirmat în mai multe rânduri că își menține decizia de a retrage militarii americani din Afganistan, punând capăt celui mai lung război al Statelor Unite.

Atacurile de la aeroportul din Kabul reprezintă cel mai sângeros astfel de incident pentru forțele americane în ultimii zece ani. Bilanțul morților în rândul militarilor se află și în top-ul dramatic al întregului război de 20 ani.

Cel puțin 60 de afgani și-au pierdut viața.

Anterior, generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat că 12 soldați americani au fost uciși și alți 15 au fost răniți după două atentate sinucigașe lângă porțile aeroportului din Kabul. Acolo se aflau mulțimi de afgani veniți în ultimele zile cu speranța de a prinde un zbor de evacuare.

De asemenea, teroriști au tras focuri de armă spre civili și forțele militare din zonă. Un alt atac a avut lângă un hotel din aceeași zonă.

Pentagonul a crescut ulterior la 13 numărul de soldați americani morți, iar bilanțul ar putea crește.

Mai mulți aliați occidentali și-au încheiat deja operațiunile de transport aerian înainte de retragerea SUA din 31 august, inclusiv Canada, Olanda, Belgia și Germania.

ISIS-K și-a asumat responsabilitatea pentru atentate, spunând într-o declarație că unul dintre sinucigașii săi a vizat „traducătorii și colaboratorii cu armata americană”.

Cu o zi înainte, Statele Unite și aliații au cerut civililor să stea departe de aeroport din cauza informațiilor care arătau imineța unui atac al ISIS-K.

XS
SM
MD
LG