Linkuri accesibilitate

Joe Biden: E timpul să punem capăt războiului etern. Retragerea din Afganistan începe pe 1 mai


Președintele american Joe Biden printre mormintele din Cimitirul Național Arlington din Arlington / Virginia - 14 aprilie 2021

Joe Biden a declarat miercuri că retragerea trupelor americane din Afganistan începe pe 1 mai, pentru a pune capăt celui mai lung război al Americii, respingând cererile pentru ca forțele SUA să rămână pentru a asigura o soluționare pașnică a conflictului intern care macină națiunea afgană.

Într-un discurs susținut miercuri seară la Casa Albă, Biden a recunoscut că obiectivele SUA din Afganistan au devenit „din ce în ce mai neclare” în ultimul deceniu.

El a stabilit un termen pentru retragerea tuturor celor 2.500 de soldați americani rămași în Afganistan până la 11 septembrie, exact la 20 de ani de la atacurile Al Qaeda asupra Statelor Unite care au declanșat războiul.


Părăsind Afganistanul fără o victorie clară, Statele Unite se deschid criticilor conform cărora retragerea reprezintă o admitere de facto a eșecului strategiei militare americane, comentează Reuters.

„Am fost atacați. Am plecat la război cu obiective clare. Am atins aceste obiective ”, a spus Biden, referindu-se la faptul că liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis de forțele americane în 2011 și că organizația a fost „degradată” în Afganistan.

„Este timpul să punem capăt războiului pentru totdeauna”, a adăugat Biden.

Războiul a costat viața a 2.448 de militari și a aproximativ 2 trilioane de dolari. Numărul de soldați americani în Afganistan a atins un maximum de peste 100.000 2011.

Biden a declarat că retragerea finală va începe pe 1 mai și se va încheia până pe 11 septembrie.

El a spus că plecarea trupelor americane nu se va face „precipitat" şi a cerut talibanilor să-şi respecte "angajamentul" de a nu ameninţa Statele Unite, potrivit AFP.

„Cred că prezenţa noastră în Afganistan trebuie să se concentreze asupra motivului pentru care am mers acolo în primul rând: să ne asigurăm că Afganistanul nu serveşte ca bază pentru a ne ataca din nou ţara. Asta am făcut. Am atins acest obiectiv", a spus preşedintele.

„Statele Unite vor începe retragerea lor definitivă la 1 mai", dar „nu vor pleca în grabă", a continuat Joe Biden, a cărui decizie a fost anunţată cu o zi înainte de echipa sa.


„Trupele americane, precum şi forţele desfăşurate de aliaţii noştri din NATO" vor „părăsi Afganistanul înainte de a 20-a comemorare a atentatelor odioase de la 11 septembrie" , a adăugat el.

„Le vom cere talibanilor să-şi respecte angajamentul de a nu permite niciunui terorist să ameninţe SUA şi pe aliaţii lor de pe pământ afgan", a declarat cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, cerând Pakistanului, Chinei, Rusiei, Indiei şi Turciei „să sprijine" Afganistanul.

Pentru a pune capăt celui mai lung război al SUA, în care au fost ucişi peste 2.000 de americani şi zeci de mii de afgani, administraţia Trump a încheiat în februarie 2020 la Doha, în Qatar, un acord istoric cu talibanii.

Acesta prevedea retragerea tuturor forţelor americane şi străine înainte de 1 mai, cu condiţia ca în viitor insurgenţii să împiedice orice grupare teroristă să opereze de pe teritoriile afgane pe care le controlează.

Surse: Reuters, CNN
XS
SM
MD
LG