Linkuri accesibilitate

Joe Biden îl va numi pe Antony Blinken secretar de stat


Antony Blinken
Antony Blinken

Președintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, este așteptat să îl aleagă pe vechiul său consilier și veteran al diplomației americane Antony Blinken drept secretar de stat în administrația pe care o va conduce după 20 ianuarie, potrivit mai multor publicații americane.

Dacă va fi numit și confirmat de către Senatul american, Antony Blinken va avea misiunea de a reînnoi diplomația americană și angajamentele globale după 4 ani de Donald Trump și doctrina „America First" marcată de desconsiderare a organizațiilor internaționale și de conflicte și cu aliații, și cu competitorii.

Joe Biden va face anunțul pe 24 noiembrie când va prezenta o parte importantă din nominalizările pentru viitorul său cabinet prezidențial.

Jake Sullivan, un consilier apropiat al lui Hillary Clinton, este așteptat să fie numit consilierul pentru securitate națională.

Numirea lui Blinken, care a fost prima dată prezentată de Bloomberg și confirmată ulterior de mai multe publicații, vine într-o perioadă în care Biden lucrează la formarea administrației sale în ciuda încercărilor lui Donald Trump de a întoarce rezultatele alegerilor și de a bloca birocratic tranziția.

Fostul vicepreședinte a promis să fie pregătit după inaugurarea din 20 ianuarie pentru a face față pandemiei și crizei economice pe plan intern, în timp ce se confruntă cu o serie de dificultăți pe scena internațională.

Odată cu inaugurarea în funcție, Joe Biden plănuiește să reintre în acordul privind clima de la Paris și să întoarcă ieșirea Statelor Unite și Organizația Mondială a Sănătății.

Cu Blinken la cârma diplomației americane, administrația Biden va încerca să deescaladeze tensiunile în creștere cu Iranul, să refacă relații afectate cu aliații și să facă față provocărilor reprezentante de China.

XS
SM
MD
LG