Linkuri accesibilitate

Biden: SUA va continua să sprijine Ucraina, în ciuda impasului intern


Președintele SUA, Joe Biden, a cerut parlamentarilor americani să nu lase disputele politice să afecteze sprijinul pentru Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, a cerut parlamentarilor americani să nu lase disputele politice să afecteze sprijinul pentru Ucraina.

Președintele Joe Biden a promis continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina, chiar dacă finanțarea militară pentru Kiev nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani. Președintele SUA a avertizat membrii Congresului că oprirea sprijinului pentru Ucraina pune lumea în pericol.

Acordul bugetar temporar, adoptat pentru a evita un blocaj guvernamental, nu a inclus 6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.

Republicanii radicali se opun continuării ajutorului militar.

Președintele Joe Biden a declarat duminică că ajutorul american pentru Ucraina va continua și i-a asigurat pe aliați de sprijinul financiar continuu al SUA pentru efortul de război, transmite AP.

„Nu putem permite în niciun caz ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt”, a declarat Joe Biden.

Remarcile președintelui vin după ce Congresul a SUA evitat sâmbătă seara un blocaj guvernamental, prin adoptarea unui pachet de finanțare pe termen scurt. Documentul adoptat nu prevede, însă, asistența financiară pentru Ucraina.

Proiectul de lege la care s-a ajuns prin compromis acoperă doar perioada până la jumătatea lunii noiembrie. Joe Biden a cerut Congresului să negocieze un pachet de ajutor cât mai curând posibil.

„Marea majoritate a ambelor partide – democrați și republicani, Senat și Camera Reprezentanților – sprijină ajutorarea Ucrainei și agresiunea brutală care le este impusă de Rusia”, a afirmat președintele SUA. Acesta le-a cerut politicienilor americani să nu lase jocurile politice să afecteze o chestiune atât de importantă ca războiul din Ucraina și sprijinirea Kievului.

Dar mulți parlamentari recunosc că aprobarea unei asistențe financiare suplimentare pentru Ucraina devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce războiul se prelungește. Rezistența republicanilor față de susținerea Ucrainei în Război a devenit din ce în ce mai puternică.

Eliminarea din acordul politic pe buget a ajutorului suplimentar pentru Ucraina, provoacă îngrijorări în Ucraina și UE. A fost singura soluție pentru a evita pericolul ca guvernul federal să nu mai poată funcționa din lipsă de finanțare, scrie BBC.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a declarat „îngrijorat” de cea mai recentă decizie a Congresului SUA privind finanțarea Ucrainei.

„Un lucru este clar: pentru noi, europenii, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare existențială și trebuie să reacționăm în consecință”, a adăugat șeful diplomației europene.

„Am speranța că aceasta nu va fi o decizie definitivă și că Ucraina va continua să aibă sprijinul SUA", a adăugat Borrell.

La rândul lui, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei, potrivit Reuters.

Până în prezent, Statele Unite au aprobat patru runde de sprijin pentru Ucraina ca răspuns la invazia Rusiei, în valoare totală de aproximativ 113 miliarde de dolari, notează AP.

În luna august, Joe Biden a cerut Congresului să ofere Ucrainei încă 24 de miliarde de dolari.

În context, AFP scrie despre un scepticism care se răspândește la republicanii duri la parlamentarii moderați, care nu mai sunt dispuși să scrie Ucrainei „cecuri în alb”.

Un sondaj ABC / Washington Post publicat pe 24 septembrie a arătat că 41% dintre respondenți spun că Statele Unite fac prea mult pentru a sprijini Ucraina, în creștere față de 33% în februarie și doar 14% în aprilie 2022.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG