Linkuri accesibilitate

Joe Biden și-a prezentat colaboratorii și viziunea pentru politica externă


Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, și-a prezentat primii membri ai viitoarei sale administrații, despre care a spus că va ajuta la „însănătoșirea și unificarea Americii”, care „este pregătită să conducă lumea, nu să se retragă din ea”.

Adresându-se națiunii marți, 24 noiembrie, alături de vicepreședintele-ales Kamala Harris, Biden a anunțat nominalizările şi personalul esenţial pentru politica externă şi în domeniul securităţii naţionale, conform viziunii sale că Statele Unite trebuie să-și restabilească rolul de lider la nivel global.

„America revine” pe scena lumii, a declarat Biden, sugerând schimbarea abordării „America mai întâi” (America First) din mandatul lui Donald Trump.

Joe Biden a spus că administrația sa va fi gata „să-și confrunte adversarii, fără să-și respingă aliații”.

La evenimentul politic organizat în orașul Wilmington, statul Delaware, Biden a anunțat că nominalizarea sa pentru funcția de secretat de stat este vechiul său consilier, un veteran al diplomației, Antony Blinken, care „va reclădi moralul și încrederea în Departamentul de Stat al Statelor Unite”.

Antony Blinken a promis că va continua cooperarea internațională în calitate de viitor șef al diplomației americane, spunând că „trebuie să acționăm cu măsuri egale de umilință și încredere”.

Președintele ales Joe Biden i-a prezentat, între alții, și pe Alejandro Mayorkas, ministru desemnat pentru securitate națională, născut la Havana, în Cuba, a cărui mamă este o evreică fugită din România de frica Holocaustului

Din administrația Joe Biden va face parte și Avril Haines, director desemnat al agențiilor de informații, prima femeie care poate ocupa acest post.

Pentru poziția de consilier pentru securitate națională, alegerea a fost Jake Sullivan, un fost membru al administrației lui Barack Obama, în care Biden a fost vicepreședinte.

Biden a subliniat, de asemenea, intenția sa de a prelua un rol de lider în domeniul mediului, spunând că, pentru prima dată, „schimbările climatice vor fi pe ordinea de zi la masa deciziilor”, cu numirea fostului secretar de stat John Kerry în funcția de reprezentant special al președintelui pentru probleme de climă.

Numirile făcute de Joe Biden vin la o zi după ce Donald Trump a autorizat începutul tranziției de la Casa Albă, în ciuda refuzului de a-i recunoaște victoria lui Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Nominalizările vor trebui aprobate de viitorul Senat american, după 20 ianuarie.

Casa Albă a dat aprobarea și ca președintele-ales Joe Biden să înceapă să primească rapoarte secrete de informații pregătite zilnic pentru președintele în funcție.

Rapoartele, cunoscute sub numele de President's Daily Brief, conțin informații despre amenințările majore la adresa securității naționale din întreaga lume. Aprobarea ca Biden să înceapă să le primească a venit pe 24 noiembrie, la o zi după ce administrația Trump a decis că tranziția către echipa lui Biden poate începe oficial.

Biden a declarat reporterilor din Wilmington, Delaware, că nu a primit încă President's Daily Brief. El a spus mai târziu într-un interviu acordat NBC că va începe să primească informările „foarte curând, poate chiar de mâine”.

XS
SM
MD
LG