Președintele SUA, Joe Biden, speră să organizeze summitul propus de omologul său rus, Vladimir Putin, în timpul călătoriei sale planificate pentru luna iunie în Europa.
„Aceasta este speranța mea. Lucrăm la asta”, a declarat Biden reporterilor pe 4 mai după un discurs despre campania SUA împotriva pandemiei.
Pentru prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului în ianuarie, Biden intenționează să se alăture celorlalți lideri ai grupului celor șapte națiuni industrializate majore pentru un summit în Marea Britanie, stabilit pentru 11-13 iunie.
El va zbura apoi la Bruxelles pentru a participa la un summit NATO din 14 iunie și pentru a participa la o întâlnire UE – SUA, alături de cei 27 de lideri ai blocului.
Joe Biden a propus omologului său rus, în aprilie, o întâlnire care să aibă loc într-o țară terță, pentru a discuta despre amenințările militare la adresa Ucrainei, atacul cibernetic SolarWinds asupra computerelor americane și tratamentul acordat de Rusia activistului opoziției Aleksei Navalny.
Principalul asistent al politicii externe al lui Putin, Yury Ushakov, a declarat că planificarea unei întâlniri față în față între cei doi președinți este în curs de desfășurare.
„Luna iunie este vehiculată, există chiar date concrete”, a spus Ushakov, pe 25 aprilie.
Rusia a declarat luna trecută 10 angajați ai Ambasadei SUA la Moscova ca personae non gratae în ceea ce a numit un răspuns „în oglindă” la expulzarea de către Washington a 10 diplomați ruși, dar și la sancțiunile de amploare primite.
Biden a declarat în repetate rânduri că, deși va fi dur cu Rusia în legătură cu orice politică ostilă, el încearcă, de asemenea, să coopereze acolo unde cele două părți au interese reciproce. Aceasta include aspecte precum proliferarea nucleară, schimbările climatice, acordul nuclear cu Iranul, Coreea de Nord și promovarea păcii și stabilității în Afganistan.
Vorbind în timpul unei călătorii la Londra, pe 3 mai, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul dorește o „relație mai stabilă, mai previzibilă” cu Moscova, dar care va depinde de politicile Kremlinului și de cât de „nesăbuit sau agresiv” decide să acționeze.