Linkuri accesibilitate

Joe Biden spune că va câștiga președinția, dar nu își declară încă victoria


USA, Joe Biden, alături de Kamala Harris

Candidatul democrat Joe Biden a afirmat că va câștiga președinția Statelor Unite cu o majoritate clară, dar spune că e prea devreme pentru a își declara victoria.

Joe Biden a afirmat în discursul său de sâmbătă că este pe cale să câștige peste 300 de electori - mult peste cei 270 necesari - arătând că s-a desprins în statele cheie: Arizona, Nevada și Pennsylvania.

„Numerele sunt clare. Vom câștiga această cursă", a afirmat Biden, care a vorbit din statul Delaware alături de partenera sa din alegeri, Kamala Harris.

El a mai arătat că diferența de patru milioane de voturi față de Donald Trump în votul popular este un semn că votanții „au ales schimbarea".

Deși votul popular nu determină câștigătorul alegerilor din Statele Unite, Biden a numit cele patru milioane de voturi în plus drept „un mandat pentru acțiune" și a spus că americanii vor ca țara lor „să fie unită nu separată".

El a menționat o serie de politici la care lucrează alături de propunerea de vicepreședinte, printre care gestionarea pandemiei de coronavirus, economia și schimbările climatice.

Joe Biden a îndemnat americanii să rămână calmi și răbdători în timp ce voturile sunt numărate.

Vineri, Joe Biden și-a consolidat avansul din state cheie precum Georgia sau Pennsylvania ceea ce l-a adus mai aproape de Casa Albă, dar ambele tabere se pregătesc pentru o serie de contestații în instanță.

Prin câștigarea statului Pennsylvania, cu 20 de electori, sau prin victoria în două din celelalte trei state (Nevada, Georgia și Arizona), Joe Biden își asigură cei 270 de electori necesari pentru a deveni președinte.

Cu rezultate atât de apropiate, Donald Trump nu a dat niciun semn că ar putea ceda lupta, iar cursa pare să se îndrepte de la urnele de vot în instanțe.

Echipa președintelui american a înainte o serie de acțiuni în instanță pe teme variate în statele cheie, dar unele au fost respinse deja fie de instanțe locale sau Curtea Supremă.

Alegerile pe muchie de cuțit au evidențiat diviziunea profundă dintre americani, în timp ce numărarea lentă a mai mult de 100 de milioane de voturi prin corespondență a servit ca o reamintire a coronavirusului care încă produce recorduri în Statele Unite. Vineri au fost raportate nu mai puțin de 127.000 de cazuri noi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG