Linkuri accesibilitate

Joe Biden: Una dintre cele mai întunecate zile din istoria SUA


SUA - Președintele ales Joe Biden

Președintele ales Joe Biden a calificat ziua de miercuri, când susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul ca „una dintre cele mai întunecate zile din istoria națiunii noastre” , „un asalt, literalmente, asupra cetății libertății”.

Joe Biden, care-și preia mandatul de președinte al SUA pe 20 ianuarie, a vorbit joi în Delaware, unde urma să anunțe și alegerea sa pentru șefia Departamentului de Justiție.

„Nu a fost disidență, nu a fost dezordine”, a spus Biden, citat deBBC. „A fost haos”, iar cei de la Capitoliu nu erau protestatari, ci, o „mulțime revoltată” și de „teroriști domestici”.

El a spus că „în ultimii patru ani am avut un președinte care și-a arătat clar disprețul față de democrația noastră, față de Constituția noastră, față de statul de drept.”

„El a declanșat de la bun început un atac asupra instituțiilor democrației noastre”, continuă Biden.

„Reacția poliției ar fi fost diferită dacă protestatarii ar fi negri”


Biden a spus că mulțimea care a luat miercuri Capitoliul cu asalt era în mare parte constituită din cetățeni albi, care nu au fost tratați agresiv de poliție din cauza rasei lor.

„Nimeni nu mi-a putut spune că, dacă ar fi fost un grup de protestatari Black Lives Matter ieri, nu ar fi fost tratați foarte diferit de hoții care au asaltat ieri Capitolul", a spus Biden.

El a povestit că nepoata sa i-a trimis miercuri un text de la unul din protestele BLM din vara anului trecut, care au declanșat o reacție agresivă din partea autorităților din DC.

Imaginea, spune Biden, îi arăta pe polițiștii în echipament de protecție, stând pe scările Memorialului Lincoln din DC pentru a se opune celor care s-au adunat să protesteze pașnic împotriva brutalității poliției și a rasismului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG