Linkuri accesibilitate

Presa americană: Joe Biden ar putea veni în Europa pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina


Președintele Volodimir Zelenski a fost înainte de Crăciun în Statele Unite ale Americii într-o vizită despre care s-a aflat numai când a ajuns în SUA.
Președintele Volodimir Zelenski a fost înainte de Crăciun în Statele Unite ale Americii într-o vizită despre care s-a aflat numai când a ajuns în SUA.

Preşedintele american Joe Biden ia în considerare o deplasare în Europa în jurul datei de 24 februarie, când se va împlini un an de la invazia rusă în Ucraina, au declarat surse pentru trei jurnalişti de la NBC News. Televiziunea americană citează trei oficiali ai administrației de la Washington și o persoană familiarizată cu discuțiile.

NBC News relatează că sunt luate în considerare mai multe ţări, între care Polonia, pentru ca Joe Biden să viziteze Europa în jurul împlinirii unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Cu această ocazie, SUA ar putea anunţa un nou pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, au declarat sursele NBC News.

De asemenea, Casa Albă analizează modalităţile prin care Biden ar putea marca împlinirea unui an de la începerea războiului din Ucraina, mai scrie NBC. Scopul unei astfel de vizite este ca Biden să folosească acest moment pentru a atrage atenţia asupra rezistenţei Ucrainei în faţa campaniei militare brutale a Rusiei şi pentru a reafirma solidaritatea SUA cu poporul ucrainean în momentul în care conflictul intră într-o nouă fază, după cum au declarat sursele citate.

Unul dintre obiectivele acestei deplasări a lui Biden în Europa, în cazul în care se va decide, ar fi acela de a crea un moment la fel de semnificativ din punct de vedere simbolic şi eficient din punct de vedere strategic cum a fost vizita lui Volodimir Zelenski la Washington, în decembrie, pentru a menţine vie dorinţa de sprijinire a Ucrainei, a declarat persoana familiarizată cu discuţiile.

Președintele SUA: Trimitem Ucrainei 31 de tancuri Abrams
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Printre ideile luate în considerare ca parte a acestei călătorii se numără aceea ca Joe Biden să ţină un discurs care să surprindă acest punct critic al războiului şi să sublinieze necesitatea de a rămâne uniţi în continuare, a spus persoana familiarizată cu discuțiile.

În martie anul trecut, când Biden a venit în Europa la o lună de la invazia rusă, el a ţinut un discurs tot în Polonia în care a spus - stârnind controverse - că Putin „nu poate rămâne la putere", reamintesc jurnaliştii de la NBC News.

Jurnaliştii care au aflat aceste informaţii semnează şi un alt material exclusiv pe site-ul NBC News în care dau detalii despre cum a fost luată de administraţia Biden decizia de a trimite în Ucraina 31 de tancuri de luptă Abrams.

Ziariștii spun că Biden, ca şi Pentagonul, iniţial respingea această idee, dar s-a răzgândit graţie unei soluţii sugerate de secretarul de stat Antony Blinken şi de consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, iar ulterior şeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, şi şeful Departamentului Apărării, Lloyd Austin, au făcut un plan.

Anul trecut, înainte de președintele Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză la Casa Albă și a vorbit în fața congresmenilor americani.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG