Linkuri accesibilitate

Președintele SUA l-a primit pe dizidentul rus Vladimir Kara-Murza


Vladimir Kara-Murza a fost eliberat dintr-o închisoare rusească în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Occident.
Vladimir Kara-Murza a fost eliberat dintr-o închisoare rusească în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Occident.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu politicianul rus de opoziție rusă Vladimir Kara-Murza și familia sa. Kara-Murza a fost recent eliberat dintr-o închisoare rusă ca parte a unui schimb de prizonieri între Moscova și mai multe țări occidentale.

Președintele Joe Biden a postat pe Facebook că întâlnirea a avut loc „pentru a sărbători întoarcerea sa în America” după ce a fost „închis pe nedrept în Rusia pentru că a vorbit împotriva războiului Rusiei în Ucraina”.

Kara-Murza, ținta a două incidente de otrăvire pe care le pune pe seama guvernului rus, ispășea într-o închisoare rusă o pedeapsă de 25 de ani, pentru trădare.

Kara-Murza a fost eliberat din închisoarea rusă pe 1 august, ca parte a unui schimb istoric de prizonieri între Occident și Rusia.

Schimbul mediat de Istanbul a implicat 26 de persoane din șapte țări, inclusiv reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva.

Cu dublă cetățenie ruso-britanică, Kara-Murza a fost arestat în Rusia în aprilie 2022.

El a fost acuzat de „trădare”, „răspândirea de informații false” despre armata rusă și apartenența la o organizație străină „indezirabilă”.

În timp ce era închis, Kara-Murza a câștigat Premiul Pulitzer în luna mai pentru comentariile pe care le-a scris din celula sa de închisoare.

În timpul întâlnirii de la Casa Albă, președintele Biden a spus că SUA este angajată în sprijinul lui Kara-Murza în efortul de a obține dreptate în justiție, având în vedere detenția sa nedreaptă în Rusia.

Comunitatea internațională a condamnat pe scară largă sentința de 25 de ani a lui Kara-Murza ca fiind o condamnare motivată politic.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG