Linkuri accesibilitate

Joe Biden vs Donald Trump: pentru cine a fost întinsă capcana chineză


Candidatul democrat la președinția SUA, Joe Biden într-un discurs la Philadelphia, Pennsylvania, 2 iunie 2020
Candidatul democrat la președinția SUA, Joe Biden într-un discurs la Philadelphia, Pennsylvania, 2 iunie 2020

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite, Joe Biden a devenit în mod oficial candidatul democraților la alegerile prezidențiale din noiembrie, alegeri în care îl va înfrunta pe Donald Trump, potrivit Reuters.

Biden are în central discursului său critica acidă la adresa lui Donald Trump, dar propunerile sale rămân vagi. Pentru moment, a insistat asupra câtorva măsuri pentru limitarea puterilor poliției și ar vrea să creeze o comisie care să supravegheze acțiunile poliției sau chiar să oprească transferul echipamentelor de la armată către poliție.

Mai multe sondaje publicate în aceste zile îl dau câștigător în state-cheie precum Pennsylvania, Michigan, Wisconsin sau Florida. Diferențele rămân însă mici, iar spațiul său de manevră este limitat.

New York Time se întreba nu de mult, cum pot ieși democrații din capcana chineză întinsă de Donald Trump. Cel mai numeros grup pro-Trump, PAC – Political Action Committee (Comitetul de Acțiune Politică) îl poreclește deja pe Joe Biden drept Beijing Biden, punându-l în fața unei opțiuni-capcană: fie să apere China, după tout atacurile și acuzațiile lui Trump, fie să o atace și mai dur decât o face președintele american. Lui Trump i-ar fi convenabile oricare dintre aceste abordări:

„Democrații, împreună cu republicanii care pun într-adevăr în prim-plan securitatea națională, au de ales. În principal, Joe Biden, care va trebui să hotărască dacă să-și împingă partidul în capcana întinsă de Trump sau dacă să propună un alt joc.

Biden are acum șansa să demonstreze că a învățat lecția oferită de greșelile din trecut și să se pronunțe împotriva unui inutil Război Rece cu o putere îndeajuns de tare încât să pericliteze securitatea și bunăstarea americanilor. Decenii întregi de acum încolo, pandemia va trebui văzută drept recipient al unei eficiente cooperări internaționale împotriva pericolelor apărute în secolul XXI. Până acum, se pare că noi nu am făcut decât să agravăm pericolele și să creăm unele noi”.

Democratul Joe Biden are 77 de ani și dacă ar câștiga cursa prezidențială din această toamnă ar rămâne la Casa Albă până la 81 de ani și ar fi cel mai în vârstă președinte american. A fost vicepreședintele SUA, în perioada lui Barak Obama din 2009 până în 2017 și senator vreme de 36 de ani.

Pentru ca un candidat să fie nominalizat pentru cursa prezidențială trebuie să aibă de partea sa 1.991 de delegaţi. Joe Biden a atins acest prag după ce vineri au venit rezultatele de la alegerile primare din şapte state şi districtul Columbia, alegeri care s-au desfăşurat în cursul acestei săptămânii.

Victoria lui a fost, însă, o formalitate, după ce ultimul său contracandidat, senatorul de Vermont Bernie Sanders, a ieşit din cursa pentru învestitura democrată în luna aprilie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG