Linkuri accesibilitate

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american, în turneu est-european


John Bolton depunând coroane de flori în memoria soldaților căzuți în recentul conflict din estul Ucrainei

Consilierul pe probleme de securitate natională al președintelui Statelor Unite, John Bolton, a sosit la Kiev în prima vizită a unjui oficial de rang înalt american de la instalarea ca președinte al Ucrainei a lui Volodimir Zelenski.

Potrivit unui mesaj pe Twitter al ambasadei americane la Kiev, vizita „este menită să arate sprijinul american pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pentru calea aleasă spre integrarea euro-atlantică”. Anterior, John Bolton a scris, la rândul său, pe Twitter, că sprijină „eforturile reformiste și viziunea președintelui Zelenski pentru a clădi o Ucraina mai puternică și mai prosperă”.

Vorbind cu jurnalistii la Kiev, John Bolton a spus că ar fi posibilă o întrevedere între președintele Donald Trump si Volodimir Zelenski în Polonia, dar nu a avansat nici o dată.

Vizita înaltului oficial american la Kiev vine după ce președintele Franței, Emanuel Macron, a anuntat la reuniunea G7 de la Biarritz că liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei se vor întâlni luna viitoare, urmind să discute cum să se pună capăt conflictului din Ucraina, declanșat în 2014, prin anexarea ilegală a Crimeii la Rusia și prin susținerea, de catre Moscova a separatistilor din regiunile Donețk și Luhansk. Până acum, potrivit datelor oficiale, peste 10 300 de oameni au murit în confruntările declanșate în aprilie 2014.

De asemenea, administrația prezidențială din țara vecină, Belarus, a anunțat că Bolton se va afla și la Minsk, pentgru convorbiri cju președintele Lucașenco, dar fără să anunțe o anumită dată. Administrația americană nu a confirmat o astfel de vizită, însă, dacă ar avea loc, ar fi vorba despre primul contact la nivel înalt în ultimii 20 de ani între cele două state.

Guvernul de la Chișinău a anunțat că Bolton va fi în Republica Moldova pe 29 august.

Turneul est european al lui Bolton este probabil să irite Moscova, care încearcă să-și reinstaureze influența în fostele republici sovietice, în anii din urmă.

În Ucraina, Rusia a anexat Crimea în martie 2014 și i-a susținut pe separatiștii pro-Kremlin din regiunea din est, Donețk și Lugansk, unde peste 13.000 de oameni au fost uciși din aprilie 2014.Vizita lui Bolton în Ucraina are loc după declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a anunțat că președinții Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței vor discuta luna viitoare despre închiderea conflictului din estul Ucrainei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG