Linkuri accesibilitate

Johnson salută „momentul fantastic” al semnării acordului privind Brexitul


Premierul britanic salută „momentul fantastic” al semnării acordului privind Brexitul

Prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat vineri acordul de divorț pentru ca Marea Britanie să părăsească UE.

Johnson a salutat semnarea acordului, unul dintre ultimii pași necesari înainte ca Marea Britanie să înceapă procesul formal de părăsire a Uniunii Europene pe 31 ianuarie, numindu-l „un moment fantastic.”

Johnson a scris pe Twitter că acordul „onorează mandatul democratic al poporului britanic”, care a votat pentru Brexit cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.

„Această semnătură vestește un nou capitol din istoria națiunii noastre", a scris el.

Într-o declarație din Downing Street, Johnson a spus: „Semnarea acordului de retragere este un moment fantastic, care oferă un final referendumului din 2016 și pune capăt prea multor ani de discuții și divizare".

Acordul a fost trimis de la Bruxelles la Londra după ce von der Leyen și Michel l-au semnat. Semnarea acordului „deschide calea pentru ratificarea sa de către Parlamentul European", a spus von der Leyen după semnarea documentului.

Parlamentul urmează să dea votul definitiv asupra acordului de retragere miercurea viitoare și se așteaptă ca acesta să treacă de votul parlamentului.

Ca ultim pas, acesta trebuie apoi adoptat oficial de cele 27 de state membre rămase în UE.

În urma acordului, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la miezul nopții (23:00 GMT) pe 31 ianuarie.

O perioadă de tranziție va începe apoi până cel puțin pe 31 decembrie 2020, în care li se acordă timp celor două părți să negocieze viitoarea lor relație.

Corpul diplomatic al UE l-a numit vineri și pe viitorul său ambasador în Marea Britanie, în persoana portughezului João Vale de Almeida, care până de curând a ocupat funcția de ambasador al UE la Națiunile Unite.

Cu toate acestea, Barnier urmează să rămână principalul mesager al Bruxellesului în ceea ce privește Brexitul, rămânând în rolul său de negociator-șef.

El urmează să-și primească mandatul pentru negocieri cu privire la viitoarea relație în următoarele săptămâni.

Cele două părți au o mică fereastră pentru a încheia un acord comercial, dar și noi aranjamente care acoperă activitățile de pescuit, accesul la servicii financiare și schimbul de date importante pentru securitate.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Începem un nou capitol în calitate de parteneri și aliați ", a replicat Michel vineri.

Parlamentul britanic a ratificat deja acordul de retragere pentru Brexit, Regina Elisabeta a II-a dându-și, la rându-i, consimțământul regal.

Textul legal se întinde pe mai mult de 500 de pagini și specifică detaliile retragerii Marii Britanii, inclusiv dispoziții cheie privind drepturile cetățenilor, aranjamente pentru menținerea păcii de-a lungul frontierei terestre a Irlandei cu Regatul Unit și obligațiile financiare rămase.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG