Linkuri accesibilitate

Judecătoarea Camelia Bogdan a câștigat la CEDO: Suspendarea mea ilegală durează de 3 ani


România - judecătoarea Camelia Bogdan
România - judecătoarea Camelia Bogdan

Judecătoarea Camelia Bogdan, cunoscută pentru că l-a condamnat definitiv la 10 de ani închisoare pe Dan Voiculescu, a câștigat procesul intentat împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO). Ea a contestat modul în care a fost suspendată din magistratură, iar forul european a constatat că i-a fost încălcat dreptul la apărare.

Este o onoare pentru mine că am avut ocazia sa contribui la afirmarea valențelor Statului de drept în România. Am contestat la Cedo și cea de-a doua suspendare. Mutatis mutandis, ar trebui să se constate suspendarea mea ilegala ce durează de vreo 3 ani”, a declarat Camelia Bogdan pentru Europa Liberă.

Mai exact, CEDO a stabilit că suspendarea dictată de CSM în urma unui raport al Inspecției Judiciare prin care se propunea sancțiunea a fost luată cu încălcarea dreptului judecătoarei de a se apăra, deoarece a intrat în vigoarea înainte de avea efectiv posibilitatea de ataca decizia într-o instanță.

Curtea a hotărât ca statul român să îi plătească Cameliei Bogdan despăgubiri de 8.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât ceruse.

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost sancţionată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.

Mai exact, Inspecția Judiciară i-a reproșat în raportul prin care a cerut sancționarea ei că a judecat dosarul lui Dan Voiculescu chiar dacă a participat la un curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, constituit parte civilă în dosar.

Totodată, s-a dispus şi suspendarea imediată a judecătoarei din profesie, chiar dacă decizia nu era definitivă și poate fi atacată cu recurs de Camelia Bogdan. Acesta lucru avea să constate acum CEDO că încalcă dreptul la apărare - suspendare din funcție fără o decizie definitivă care să confirme comiterea unei abateri disciplinare.

Decizia de excludere din magistratură luată de Secția de Judecători a CSM a fost atacată de Camelia Bogdan la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție care a decis reprimirea Cameliei Bogdan în magistratură, printr-o decizie definitiva.

Cu toate acestea, Camelia Bogdan a fost suspendată pentru a doua oară într-un alt caz în care este acuzată că a preluat un dosar al unui judecător intrat în concediu pe care nu l-a înapoiat când a revenit în activitate. Acest dosar îl viza pe notarul Jean Andrei, condamnat la trei ani cu suspendare în dosarul lui Radu Mazăre și soț al fostei șefe a Tribunalului București, Laura Andrei.

Secția pentru judecători a CSM a decis pentru a doua oara, pe 6 aprilie 2018, excluderea din magistratura a Cameliei Bogdan și suspendarea din funcție. Judecătorul a contestat decizia la Înalta Curte, dar suspendarea a rămas în vigoare până la pronunțarea sentinței definitive.

Camelia Bogdan este cunoscută pentru condamnările pe care le-a dat în dosarul privind privatizarea frauduloasă a ICA, în care Dan Voiculescu a primit 10 ani de închisoare.

Un alt dosar greu în care s-a remarcat a fost cel al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Atunci, judecătoarea a constatat că certificatul medical prezentat de avocații acestuia era semnat de un medic ginecolog.

De asemenea, Camelia Bogdan a făcut parte, la un moment dat, și din completul care a judecat dosarul Loteria 1, unde era inculpat George Copos.

Alte cazuri celebre care au ajuns pe biroul Cameliei Bogdan sunt Rafo-Carom în care a fost condamnat omul de afaceri Marian Iancu și Dosarul Transferurilor. Acesta din urmă a vizat nereguli în transferurile unor fotbaliști români în străinătate. Au fost condamnați cu închisoare opt persoane celebre: George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu.

XS
SM
MD
LG