Linkuri accesibilitate

Judecătorul care a anchetat asasinarea jurnalistului rus Pavel Şeremet a fost găsit mort lângă Kiev


În locul în care mașina jurnalistului Pavel Șeremet a explodat acum cinci ani au loc comemorări ale acestuia. (Fotografie din 20 iulie 2021)

Judecătorul ucrainean care a supravegheat investigația în cazul asasinării, în 2016, la Kiev, a jurnalistului rus Pavel Șeremet a fost găsit mort în apropierea capitalei Ucrainei, informează presa ucraineană.

Biroul Procuraturii Regionale a anunțat, duminică, că investighează posibila „ucidere cu premeditare” a unui judecător al Tribunalului districtual din Pechersk, fără a-l numi pe acesta. Pe pagina de internet a Tribunalului a apărut însă un anunț potrivit căruia procesele prezidate de judecătorul Vitali Pisanets au fost amânate pe termen nedefinit și vor fi redistribuite altor judecători.

Presa ucraineană relatează că Pisanets a murit în seara zilei de 11 septembrie în timp ce se afla la o întâlnire cu mai mulți prieteni.

Jurnalistul Pavel Șeremet, de origine rusă, a fost ucis în 20 iulie 2016, prin detonarea unui exploziv plasat sub mașina sa.

În decembrie 2019, investigatorii ucraineni au arestat trei suspecți: veteranul războiului din Donbas, Andrii Antonenko, infirmiera militară Iana Dugar şi medicul pediatru Iulia Kuzmenko. Dugar și Kuzmenko au fost plasați ulterior în arest la domiciliu.

Toți trei fuseseră implicați, într-un fel sau altul, în confruntarea din estul țării, dintre armata ucraineană și separatiștii sprijiniți de Rusia. Ministerul de Interne și Poliția Națională afirmau, în decembrie 2020, că cei trei ar fi dorit destabilizarea situației politice și sociale din Ucraina, prin uciderea jurnalistului rus.

Ei au negat orice implicare iar procesul început în urmă cu un an a suferit mai multe amânări din cauze inconsistențelor din cadrul investigației.

În iulie, Parlamentul de la Kiev a acceptat demisia ministrului de Interne Arsen Avakov, unul dintre cei mai influenți politicieni ucraineni, care condusese ministerul timp de șapte ani. Acesta nu a oferit un motiv pentru demisie, dar unii politicieni ucraineni au sugerat că eșecul investigației în cazul Șerement ar putea fi printre motive.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG