Linkuri accesibilitate

Judecătoria Satu Mare se alătură greviștilor


Judecătoria Satu Mare și-a suspendat activitatea pe durata nedeterminată
Judecătoria Satu Mare și-a suspendat activitatea pe durata nedeterminată

Judecătoria Satu Mare se alătură instanțelor care și-au suspendat activitatea, pe durată nedeterminată, față de intenția guvernului și a parlamentului de abrogare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților.

„Începând cu data de 27 ianuarie 2020, judecătorii din cadrul Judecătoriei Satu Mare vor declanşa forma de protest constând în suspendarea activităţii de judecată pe durata nedeterminată”, anunță magistrații într-un comunicat remis Agerpres.

De asemenea, judecătorii refuză să facă parte din Biroul Electoral Local.

Excepție vor face cauzele urgente în materie civilă și penală.

Mai multe instanțe din țară și din București, alături de sindicate ale grefierilor și personalului auxiliar, au anunțat proteste față de „iminenta abrogare” a pensiilor de serviciu, de la oprirea activității timp de două ore în fiecare zi până la greva în care vor intra, de luni, la toate instanțele și parchetele din țară.

Sindicatele grefierilor și personalului auxiliar sunt nemulțumite de „pasivitatea factorilor decidenți”, care nu au reacționat față de scrisoarea lor, dată publicității pe 20 ianuarie, în care au explicat de ce trebuie menținute pensiile de serviciu, motiv pentru care de luni, 27 ianuarie, vor întrerupe total activitatea la instanțe și parchete.

Tribunalul București a anunțat deja că nu judecă decât cazurile urgente și că suspendă activitatea de judecată pe durată nedeterminată. Și judecătorii de la Tribunalul din Arad au anunțat că amână toate cauzele aflate pe rol, cu excepția urgențelor, și că nu vor mai participa la activitatea birourilor electorale iar lor li se alătură judecătorii de la Curtea de Apel și Tribunalul Iași, Buzău, Craiova, Timișoara, Târgu Mureș, Alba Iulia și de la Curtea de Apel Cluj.

Pe 16 ianuarie, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii și cea de Procurori au hotărât convocarea adunărilor generale ale judecătorilor de la tribunale, judecătorii și curți de apel și ale procurorilor, pentru a formula un punct de vedere față de ”iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional” al judecătorilor și procurorilor.

​De asemenea, Secția pentru judecători a hotărât sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni iar cea de procurori a sesizat Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare și a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, reclamând afectarea statutului judecătorilor și al procurorilor și cerând, de asemenea, un punct de vedere.

Citește și:

Grefierii protestează alături de magistrați, de luni va fi grevă

XS
SM
MD
LG