„Constată că reclamantul are dreptul să solicite înscrierea la pensie de serviciu în temeiul legii nr. 303/2004. Obligă pârâtul la eliberarea adeverinţei tip (…) care să cuprindă vechimea în magistratură, vechimea în funcţia de judecător sau de procuror, media veniturilor brute ale unui judecător sau procuror, realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului şi venitul brut realizat la data pensionării de un judecător sau un procuror, în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului, inclusiv cu concluziile acestuia referitoare la îndeplinierea sau nu de către reclamant a condiţiilor de pensionare”, se arată în decizia tribunalului din decembrie anul trecut. Hotărârea nu este definitivă, ea urmând să fie analizată și de Curtea de Apel București.
Potrivit legii, un magistrat condamnat pentru fapte de corupție își pierde pensia specială. „Nu beneficiază de pensia de serviciu judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție”.
Moldovan a invocat în apărarea sa că la momentul demisiei din magistratură nu era în vigoare această normă, nu a fost exclus din breaslă din motive imputabile, deci are dreptul la pensie. „La data demisiei, avea o vechime totală în magistratură de 21 de ani și 16 zile în funcția de judecător, 2 ani și 12 zile în funcția de consilier juridic și 3 ani și 10 luni în funcții didactice în învățământ universitar”, se arată în cererea de chemare în judecată. Moldovan mai solicită judecătorilor să oblige Tribunalul București, „la plata sumei de 1000 lei /zi de întârziere cu titlu de daune interese, solicitare respinsă de instanță.
Care este miza
Conform legii, Moldovan ar urma să încaseze o pensie specială deoarece „magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.” Potrivit unui exemplu concret, un judecător cu grad de tribunal care încasa luna trecută un salariu de 14.000 de lei, după ieșirea la pensie el primește 17.000 de lei pe lună, după plata impozitului de 10%.
În 2013, Moldovan a încasat un salariu de 12000 de lei pe lună, asta înseamnă că pensia sa specială este aproximativ 14.000 de lei.
În ciuda pedepsei de 12 ani, Moldovan a făcut, în 2018, o cerere de liberare condiționată din penitenciar. Judecătoria Sectorului 3 i-a explicat că, „executarea pedepsei a început la 27.05.2016 și urmează să expire la 18.01.2028. De asemenea, pentru a deveni propozabil pentru liberare condiționată raportat la vârsta și la pedeapsa de 13 ani și 2 luni închisoare aplicată, petentul trebuie să execute fracția de două treimi (2/3). Așadar, persoana condamnată devine propozabilă pentru liberare condiționată după executarea sau considerarea ca executată a unui număr de 3206 zile. Având în vedere zilele executate efectiv până la acest moment, petentul urmează a fi analizat în comisia de liberare condiționată la 09.04.2023”, se arată în decizia prin care i-a fost respinsă cererea.
Cronologia unui dosar de răsunet
- În luna mai 2018, Mircea Moldovan (63 de ani) era condamnat, definitiv, de instanța supremă la 12 ani și 2 luni închisoare pentru luare de mită în dosarele de insolvență pe care le judeca.
- În mai 2014, Moldovan era suspendat de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din funcția de judecător, alături de alți trei colegi, după ce DNA a cerut arestarea preventivă pentru luare de mită în dosarul milionarului Dan Adamescu. Anterior, Moldovan a fugit de procurorii DNA prin spatele casei sale, sărind un gard în curtea unei fabrici.
- În iunie 2014, suspendatul Moldovan își dă demisia din magistratură, nu înainte de a încasa șapte indemnizaţii de încadrare lunar brute, așa cum prevede legea.
- La ultima ședință a Secției pentru judecători a CSM, Moldovan a cerut să revină, fără concurs, în magistratură. Solicitarea sa a fost respinsă pe motiv că nu îndeplinește cerințele legale.