Linkuri accesibilitate

Julian Assange: ordinul de extrădare a fost semnat


Julian Assange fotografiat în mașina poliției imediat după arestarea lui pe 11 aprilie 2019
Julian Assange fotografiat în mașina poliției imediat după arestarea lui pe 11 aprilie 2019

Ministrul britanic de Interne, Sajid Javid a semnat ordinul de extrădare al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, către Statele Unite. Decizia finală urmează să fie luată de Curtea de Justiţie de la Londra.

Ministrul de Interne a declarat că Assange se află „pe bună dreptate după gratii”. Oficialul britanic a reamintit, potrivit BBC că „există o cerere de extrădare din partea Statelor Unite, cerere care se va afla vineri în faţa instanţei”.

Julian Assange, 47 de ani, este închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh,închisoare cunoscută și sub numele de "Guantanamo a Marii Britanii". Australianul, care primise protecție din partea Ecuadorului, a fost predat poliției de Ambasada acestui stat la Londra în luna aprilie, după ce și-a petrecut aici ultimii șapte ani.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a formulat în luna mai 17 noi acuzații de spionaj împotriva fondatorului WikiLeaks. El este acuzat că ar fi primit şi publicat în mod ilegal informații clasificate, fiindc pus sub acuzare pentru că a conspirat cu fostul analist de informații în cadrul forțelor armate americane, Chelsea Manning, pentru a obţine acces la informații secrete ale Pentagonului.

Potrivit noilor acuzații, fondatorul WikiLeaks ar fi pus în pericol siguranța națională prin publicarea unor documente care ar fi putut afecta Statele Unite şi aliații acestora şi i-ar fi ajutat adversarii. Susținători ai lui Assange și avocați ai libertății presei consideră că acțiunile justiției americane ar încălca dreptul la libera exprimare și că acțiunile lui Assange ar fi fost la fel ca orice investigație jurnalistică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG