Linkuri accesibilitate

Studiu: Jumătate din decesele COVID-19 din lume sunt din aziluri de bătrâni, fără a fi asociate bolii


Aproape jumătate din numărul total al deceselor cauzate de virusul SARS-CoV-2 s-au produs în azilele de bătrâni, dar multe dintre aceste decese nu au fost înregistrate ca decese COVID-19.

Cercetătorii de la London School of Economics spun că procentul de decese înregistrate în azilurile de bătrâni din cinci țări europene variază de la 42% în Belgia, la 57% în Spania.

Cercetatorii de la International Long Term Care Policy Network (LTCPN) au examinat, de asemenea, estimările oficiale și buletinele informative raportate în Italia, Franța și Irlanda, informează dpa.

Autorii studiului spun că puține sunt țările care i-au testat sistematic pe vârstnicii din aziluri și pe angajații acestor instituții, ceea ce face dificilă estimarea datelor reale legate de condițiile în care au fost infectați și de decesul lor.

„Dată fiind absența testării, se pare că cea mai bună cale de a estima impactul mortalității cauzate de COVID-19 în aziluri va fi prin compararea ratei mortalității din perioada pandemiei cu rata ei din anii precedenți din aceeași perioadă a anului", spun autorii studiului.

De asemenea, cercetătorii spun că datele raportate nu pot fi comparate între mai multe țări, din cauza unei lacune a informațiilor și a utilizării unor sisteme de referință diferite în înregistrarea lor.

"Exista multe provocări în prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19 în azilurile de bătrâni iar absența informațiilor este una dintre ele”, a scris pe Twitter Adelina Comas-Herrera, coautoare a acestui raport.

"Există multe provocări pentru eforturile de prevenire și conținere a răspândirii # covid19 în casele de îngrijire, iar probele reduse e una dintre ele", spune Adelina Comas-Herrera, co-autorul raportului.

XS
SM
MD
LG