Linkuri accesibilitate

Jurnalistă australiană, reținută în China


O vestită jurnalistă de televiziune a fost arestată în China pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări.

Guvernul australian a primit o „notificare formală” cu privire la reținerea lui Cheng Lei pe 14 august, jurnalista australiană care lucrează la Beijing pentru canalul internațional al televiziunii de stat CGTN, reținută pentru două săptămâni, potrivit unei declarații publicate de Marise Payne, ministrul afacerilor Externe al Australiei, citat de CNN.

Oficialii australieni au anunțat că au vorbit prin chat video pe 27 august cu Cheng care se află într-un centru de detenție, adăugând că vor oferi în continuare tot sprijinul necesar jurnalistei și familiei acesteia.

Într-o declarație, familia jurnalistului reținut a declarat că se află în „strânsă consultare” cu guvernul australian.

„[Facem] tot ce putem ca familie pentru a o susține pe Cheng Lei”, se spune în declarație.

CGTN și Ministerul Afacerilor Externe al Chinei nu au răspuns cererilor presei de a comenta.

Tensiunile dintre Beijing și Canberra au escaladat după ce guvernul australian a cerut o anchetă internațională cu privire la originile coronavirusului SARS-CoV-2, Beijingul impunând tarife comerciale asupra importurilor din Australia și anunțând declanșarea de anchete la adresa unor companii australiene pe care le acuză de dumping.

Săptămâna trecută, Australia a blocat efectiv vânzarea unei afaceri cu lactate unei companii chineze, susținând că achiziția „ar fi contrar ă interesului național”.

XS
SM
MD
LG