Linkuri accesibilitate

Jurnalist rus de investigații, reținut de FSB după ce i-a fost percheziționată locuința VIDEO


Jurnalistul de investigații Roman Anin, 34 de ani, a fost ridicat vineri de ofițerii serviciului rus de securitate, FSB, după ce i-a fost percheziționată locuința
Jurnalistul de investigații Roman Anin, 34 de ani, a fost ridicat vineri de ofițerii serviciului rus de securitate, FSB, după ce i-a fost percheziționată locuința

Organizațiile de presă consideră ziua de vineri una întunecată pentru libertatea presei după ce agenții FSB, serviciul rus de securitate, i-au percheziționat locuința jurnalistului de investigații Roman Anin și l-au ridicat de la domiciliu.

Percheziția și reținerea jurnalistului Roman Anin, redactor-șef al site-ului de investigație iStories, considerat unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din lume, au fost anunțate de colegii săi de presă pe rețelele de socializare.

Anin a scris despre legăturile adjunctului FSB, Serghei Korolev, cu liderii grupările de criminalitate organizată.

iStories este specializat în jurnalism de investigație și a publicat recent o serie de articole despre ofițerii FSB care l-au supravegheat pe liderul Opoziției, Alexei Navalnîi, acum în închisoare, despre averea lui Kirill Șamalov, fostul ginere al președintelui Vladimir Putin și despre tortura din închisorile rusești.

Publicația are cea mai mare parte a redacţiei la Riga, Letonia, şi corespondenţi în Rusia.

Roman Anin, născut la Chișinău, a scris anchete despre asasinarea oamenilor de afaceri de către o organizație criminală condusă de fiul generalului Vladimir Șamanov, șeful forțelor aeriene din Rusia. De asemenea, el a scris despre corupție în rândul politicienilor și oamenilor de afaceri implicați în contractele pentru pregătirea Jocurilor Olimpice de la Soci. A făcut investigații pentru Financial Times, BBC și Sveriges Television (SVT), radiodifuzorul public suedez.

SVT a colaborat cu Anin la o relatare care a dezvăluit corupția dintr-un acord între telecomunicațiile suedeze TeliaSonera și fiica președintelui uzbec Islam Karimov. Ancheta a dus la demisia CEO-ului companiei suedeze de telecomunicații, scrie Newsweek.

Anul trecut a înființat IStories, membru al OCCRP (consorțiu de centre de investigații, mass-media și jurnaliști din Europa de Est, Caucaz, Asia Centrală și America Centrală, specializat în articole despre criminalitatea organizată și corupție), care a devenit rapid unul dintre reperele presei de investigație din Rusia.

Anin a fost bursier Knight, în 2019 la Universitatea Stanford și a câștigat anul trecut premiul ICFJ Knight Trailblazer.

Gerard Ryle, directorul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), spune că organizația „monitorizează îndeaproape tratamentul acordat colegului nostru drag și partener de investigații, Roman Anin”.

„Pare a fi o zi întunecată pentru libertatea presei din Rusia", a mai spus Ryle.

„Susținem pe deplin curajul lui Anin care a scris despre personajele din lumea politică și interlopă”, a adăugat el.

„Anin este unul dintre cei mai buni jurnaliști din lume și a condus numeroase investigații revoluționare privind criminalitatea organizată și corupția din Rusia", a declarat editorul OCCRP, Drew Sullivan.

„Acesta este un alt pas în constrângerea continuă, de către autorități, a presei care a mai rămas independentă în Rusia”, a spus Sullivan.

„Roman este cu adevărat o voce independentă, iar munca sa se află în slujba poporului rus. Urmărim cu atenție situația", a adăugat el.

Avocatul lui Anin, Anna Stavițkaia, spune că jurnalistul a fost dus la Comitetul de Investigații al Rusiei și că ar fi acuzat de „încălcarea vieţii private prin abuzarea funcţiilor profesionale”, infracţiune pedepsită cu până la patru ani de închisoare.

Pe canalul său de Telegram, iStories a transmis că ultimul lucru auzit de la Anin a fost un mesaj în care acesta spune că percheziția ar avea legătură cu un dosar împotriva sa deschis în 2016.

Atunci, Amin lucra la ziarul Novaia Gazeta și a scris că soţia unuia dintre cei mai puternici oligarhi din Rusia, magnatul petrolului Igor Sechin, deţinea un iaht a cărui valoare a fost estimată la 100 de milioane de dolari. După ce ancheta a apărut în Novaia Gazeta, ziarul a fost găsit vinovat de defăimare în urma unei plângeri din partea lui Sechin.

„Este vorba de o răzbunare ce se se întâmplă acum cu Roman Anin”, a declarat vineri seară Novaia Gazeta într-un comunicat.

Publicația a fost găsită vinovată de defăimare după ce Sechin a făcut o plângere penală împotriva sa și a lui Anin.

Într-o declarație de presă dată vineri, conducerea redacției Novaia Gazeta a spus că acest caz a fost redeschis în martie după ce Rosneft, gigantul petrolier condus de Sechin, a făcut plângere penală împotriva iStories.

Sechin este gigantul petrolier care a preluat activele lui Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, adversar al președintelui Putin, condamnat la închisoare.

„Tot ce se întâmplă acum cu Roman Anin este răzbunare”, a transmis comitetul de redacție al iStories.

Răzbunarea lui Sechen pare, însă, cel mult un pretext care să justifice percheziția, care a fost făcută după ce Anin a scris despre legătura noului adjunct cu criminalitatea organizată și nu atunci când jurnalistul a scris despre magnatul petrolului căruia regimul de la Moscova i-a făcut cadou activele adversarului lui Putin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG