Linkuri accesibilitate

Muntenegru: Jurnalist de investigații premiat, condamnat la închisoare


MONTENEGRO -- Montenegrin journalist Jovo Martinovic poses at a private event in Podgorica, May 27, 2018
MONTENEGRO -- Montenegrin journalist Jovo Martinovic poses at a private event in Podgorica, May 27, 2018

Un tribunal din Muntenegru l-a condamnat pe jurnalistul de investigații premiat Jovo Martinovici la un an de închisoare în urma rejudecării dosarului în care a fost acuzat de trafic de droguri, hotărâre considerată un atac asupra libertății presei din țara balcanică.

Înalta Curte din Muntenegru l-a găsit vinovat pe Martinovici, care a scris pe larg despre crima organizată și crimele de război atât pentru mass-media locală, cât și pentru cea străină, vinovat de intermediere de trafic de droguri și l-a condamnat la un an de închisoare.

Martinovici, în vârstă de 48 de ani, a spus despre verdictul primit că este unul „politic și rușinos” și a anunțat că va face apel. El a spus despre procesele împotriva sa că sunt represalii pentru anchetele scrise.

Martinovici a fost achitat sub acuzația de apartenență la o organizație criminală și nu va fi închis doar pentru că, între timp, a executat pedeapsa la care a fost condamnat, fiind reținut de 15 luni, mai mult decât pedeapsa primită în așteptarea judecării primului său proces.

El a fost condamnat în 2019 de același tribunal la 18 luni de închisoare în același dosar. Martinovici a respins acuzațiile și a explicat evidența: că relațiile sale cu cercurile criminale erau strict profesionale, ca jurnalist, în contextul în care scria despre ele. El a făcut apel la sentința de condamnare, determinând un tribunal de apel să decidă rejudecarea cazului, pe motiv că lipsesc probele împotriva sa. La rejudecare, însă, a fost condamnat, primind sentința de joi.

„Mărturiile martorilor au fost în favoarea mea. Toate probele au fost în favoarea mea. Curtea nu a vrut să accepte probele pe care le-am propus, ceea ce arată că sunt condamnat pentru ce am scris”, a declarat Martinovici reporterilor după noul verdict.

„Judecata a fost scrisă cu mult timp în urmă", a adăugat el.

Cei de la Reporteri Fără Frontiere (RSF) au declarat că este o „zi neagră” pentru libertatea presei în Europa. Alte opt asociații organizații neguvernamentale au condamnat decizia printr-o declarație comună, numind-o „un atac asupra jurnalismului de investigație și un rechizitoriu împotriva libertății presei din Muntenegru”.

„Condamnarea lui Martinovici este o nedreptate gravă, după aproape cinci ani de persecuție judiciară, doar pentru că și-a făcut treaba”, se arată în declarație, adăugând că urmărirea penală și condamnarea sa „ridică îngrijorări serioase cu privire la eficiența statului de drept în țară, o condiție esențială pentru aderarea la Uniunea Europeană."

Înainte de arestarea sa, Martinovici scria despre banda internațională de hoți de bijuterii „Pantera Roz”, alcătuită din membri în special din fosta Iugoslavie.

Un membru al bandei, Dusko Martinovici, a fost condamnat la șase ani și trei luni în proces, alături de alți șase.

Martinovici jurnalistul a lucrat pentru mass-media internaționale importante, inclusiv BBC și Financial Times.

El a câștigat în 2018 Premiul Peter Mackler pentru articolele sale de investigație despre crimele de război din timpul și după conflictul Serbiei cu Kosovo în anii '90.

Muntenegru, cu o populație de 650.000 de oameni, speră să adere la UE până în 2025 și se află sub o presiune crescândă pentru a combate criminalitatea organizată și pentru a proteja libertatea mass-media.

Țara se află pe locul 105 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2020 al organizației Reporteri Fără Frontiere.

XS
SM
MD
LG